Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Το ialmopia βλέπει Game of Thrones: Τι είδαμε στο 9ο επεισόδιο της 5ης σεζόν

Το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας ήταν κατά γενική ομολογία το καλύτερο της σεζόν. Αυτό ανέβασε αισθητά τον πήχη για το 9ο επεισόδιο της χρονιάς, αλλά οι παραγωγοί είχαν
άσσους κρυμμένους στο μανίκι και αυτήν την Κυριακή. Το σενάριο του επεισοδίου με τίτλο ''A Dance of Dragons'' υπέγραψαν και πάλι οι Weiss και Benioff, ενώ σκηνοθέτης ήταν ο David Nutter.



ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS ΓΙΑ ΤΟ 9ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ 5ης ΣΕΖΟΝ



Κάπου βόρεια του Winterfell

Ο στρατός του Stannis περιμένει την ύφεση της χιονοθύελλας για να προελάσει προς το Winterfell. Μια ομάδα σαμποτέρ παρεισφρέει στο στρατόπεδο στη μέση της νύχτας και βάζει φωτιά στις λιγοστές προμήθειες που έχουν απομείνει. Την επόμενη μέρα ο Ser Davos ενημερώνει τον Stannis για τον απολογισμό των ζημιών. Αυτό καθόλου δεν αλλάζει τα σχέδια του επίδοξου Βασιλιά, που παραμένει πιστός στο πλάνο του, ενώ αποσύρεται για μια συνάντηση με την κόκκινη μάγισσα Melisandre. Αργότερα, ο Stannis διατάζει τον Davos να επιστρέψει στο Castle Black και να ζητήσει από τον Lord Commander Jon Snow προμήθειες και άλογα για την εκστρατεία του. Σε αντάλλαγμα, ο Stannis θα ενισχύσει την επάνδρωση της Night’s Watch μόλις ανεβεί στο θρόνο του Westeros. Μάλλον ο άρχοντας των Stormlands θέλει να ''ξεφορτωθεί'' τον Hand του, ο οποίος ζητά τουλάχιστον να πάρει μαζί του την μικρή πριγκίπισσα Shireen, μιας και η ασφάλειά της δεν είναι εγγυημένη στην επικείμενη μάχη. Ο Stannis αρνείται όμως, ίσως προφητικά, και ο Davos επισκέπτεται τη Shireen λίγο πριν αναχωρήσει. Την ευχαριστεί που του έμαθε ανάγνωση, και φιλώντας τη στο μέτωπο την αποχαιρετά.


Στη συνέχεια, ο Βασιλιάς Stannis επισκέπτεται την κόρη του στη σκηνή της. Σε αντίθεση με τον πατέρα της, η μικρή είναι ευδιάθετη και του ομολογεί πως θα έκανε οτιδήποτε για να τον βοηθήσει να πετύχει το στόχο του. Κάπου εδώ όλοι καταλάβαμε τι θα συνέβαινε, άλλωστε το Game of Thrones μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες...εκπλήξεις. Στην επόμενη σκηνή, οι φρουροί συνοδεύουν τη μικρή πριγκίπισσα σε έναν κορμό δέντρου όπου την περιμένει η Melisandre. Η Shireen συνειδητοποιεί τη πρόκειται να συμβεί και ψάχνει απεγνωσμένα τον πατέρα της. Μάταια όμως, καθώς οι φρουροί τη δένουν στον κορμό και η κόκκινη μάγισσα αρχίζει να προσεύχεται προς τον Κόκκινο Θεό. Ο Stannis και η γυναίκα του Selyse κοιτούν από μακριά χωρίς να αντιδρούν. Μόλις όμως οι φλόγες αρχίζουν να ζώνουν τη μικρή Shireen, η Βασίλισσα δεν αντέχει και τρέχει να σώσει τη μονάκριβη κόρη της. Δυστυχώς, τη συγκρατούν οι άνδρες της φρουράς, και ο Stannis κοιτά σιωπηλός τη μοναδική διάδοχο του να καίγεται ζωντανή μέσα σε σπαραχτικές κραυγές. Σίγουρα μια από τις σκληρότερες σκηνές που έχουμε δει στο HBO. Υπάρχει ένα ρητό στο Βορρά του Westeros, που λέει πως τη μεγαλύτερη κατάρα τη φέρει ο παιδοκτόνος. Θα βοηθήσει αυτή η απεγνωσμένη αλλά φρικτή πράξη τον Stannis να ξεπεράσει τη χιονοθύελλα και να βαδίσει προς το Winterfell, ή το μόνο που κατάφερε ήταν να ''πουλήσει'' την ψυχή του για ένα χειρότερο πεπρωμένο;



The Wall

Ο Jon και οι Wildlings που επέζησαν της επίθεσης των White Walkers φτάνουν στο Τείχος. Εκεί, ο Ser Alliser αποφασίζει (αν και μάλλον δεν το επιθυμεί ιδιαίτερα) να ανοίξει τις πύλες και να τους αφήσει να περάσουν στο Castle Black. Με την πλειοψηφία των ανδρών της Night’s Watch να δείχνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Jon να επιτρέψει την είσοδο των Wildlings στο κάστρο, ο Lord Commander βρίσκει ανταπόκριση μόνο από τον Sam, στον οποίον εκμυστηρεύεται την απογοήτευσή του για την κατάληξη της αποστολής στο Hardhome. Η ένταση στο Τείχος μεγαλώνει κι ο στρατός των ζωντανών νεκρών παραμονεύει.



Dorne

Ο Jaime συναντάται με τον πρίγκηπα Doran, τον πρίγκηπα Trystane, την πριγκίπισσα Myrcella και την Ellaria Sand. Ο Doran ρωτά τον Jaime για ποιο λόγο δεν επεδίωξε μια συνάντηση μαζί του, αλλά αντίθετα προσπάθησε να ''τρυπώσει'' στο Dorne και να απαγάγει την Myrcella. Τότε ο Jaime του αναφέρει την απειλή που κατέφθασε στο King’s Landing, με το περιδέραιο της πριγκίπισσας να κρέμεται στο στόμα ενός φιδιού. Φυσικά ο Doran σχετίζει αυτή την απειλή με την Ellaria και ρίχνει αμέσως γέφυρες συμφιλίωσης με το Θρόνο. Η Myrcella θα επιστρέψει στο King’s Landing, συνοδευόμενη όμως από το μνηστήρα της, πρίγκηπα Trystane, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση του μακαρίτη θείου του Oberyn στο Μικρό Συμβούλιο. Ακόμη, ο Trystane θα καθορίσει και τη μοίρα του Bronn, που κρατείται στα κελιά του παλατιού. Ο συμπαθής μισθοφόρος μάλλον τη γλύτωσε φτηνά, καθώς η τιμωρία του είναι μια αγκωνιά από το γιγαντόσωμο Areo Hotah στο σαγόνι του, ό,τι δηλαδή έκανε κι αυτός στο νεαρό πρίγκηπα. Αργότερα, ο Doran δίνει την ευκαιρία στην Ellaria να σώσει τη ζωή της, δηλώνοντας υποταγή και λήγοντας την επανάστασή της. Η σύντροφος του Oberyn φιλά το χέρι του Doran με δάκρυα στα μάτια, ενώ στη συνέχεια τη βλέπουμε να πλησιάζει τον Jaime. Του εξηγεί πώς ό,τι έκανε το έκανε από αγάπη για τον νεκρό σύντροφό της. Θεωρεί πως ο Jaime θα δείξει κατανόηση, μιας κι αυτός βρίσκεται σε μια αποστολή λόγω της αγάπης του για την αδερφή του, μια αγάπη που όπως υποστηρίζει η Ellaria, δεν θα ήταν καθόλου κατακριτέα στο ελευθέρων ηθών Dorne. 



Braavos

Στο Braavos, η Arya μεταμφιεσμένη σε πωλήτρια οστρακοειδών, κάνει την καθιερωμένη της βόλτα στο λιμάνι της πόλης. Αποστολή της είναι να δηλητηριάσει τον ''thin man'', αλλά η προσοχή της αποσπάται μόλις βλέπει τον Mace Tyrell να καταφθάνει συνοδευόμενος από τον Ser Meryn Trant. Ο Ser Meryn ως γνωστόν βρίσκεται στην death list της μικρής Stark, η οποία αποφασίζει να τους ακολουθήσει στην Σιδηρά Τράπεζα. Αργότερα, ακολουθεί τον Ser Meryn και τη συνοδεία του σε έναν οίκο ανοχής, όπου διαπιστώνει την προτίμηση του ιππότη στις πολύ νεαρές κοπέλες. Ίσως και να βρήκε τον τρόπο για να τον πλησιάσει. Στην επιστροφή της στο House of the Black and White, αναφέρει στον Jaqen H’ghar πως δεν ολοκλήρωσε την αποστολή της, μιας κι ο ''thin man'' δεν πεινούσε. Ο Jaqen μάλλον κατάλαβε το ψέμα της Arya, και τώρα μένει να διαπιστώσουμε αν η μικρή θα επιλέξει την εκδίκηση ή το καθήκον.



Meereen

Η Βασίλισσα Daenerys βρίσκεται στη μεγαλύτερη αρένα μονομαχιών της Meereen, το Daznak’s Pit. Οι μονομαχίες που θα διεξαχθούν γίνονται προς τιμήν του επικείμενου γάμου της με τον Hizdahr Zo Loraq. Στην κεντρική εξέδρα βρίσκεται με τον Tyrion, τη Missandei, τον μέλλοντα σύζυγό της και τον Daario Naharis, που συνοδεύεται από μια φρουρά Άσπιλλων. Το κοινό έχει κατακλύσει την αρένα και οι μονομαχίες ξεκινούν. Το θέαμα δεν αρέσει καθόλου στη Βασίλισσα, ούτε στον Tyrion. Ο Hizdahr διαφωνεί και τονίζει τη σημασία που έχουν οι μονομαχίες στην παράδοση της πόλης. Στη συνέχεια, σε μια μονομαχία με 6 μονομάχους, αποκαλύπτεται πως ένας εξ αυτών είναι ο Jorah Mormont. Η Daenerys αρχικά διστάζει, αλλά τελικά δίνει το έναυσμα για να αρχίσει η μάχη. Ο μαχητής από το Westeros σκοτώνει τον πρώτο του αντίπαλο και τίθεται αντιμέτωπος με έναν σπαθοφόρο που χρησιμοποιεί την τεχνική της υποβρύχιας μάχης του Braavos. Ο Jorah φαίνεται να χάνει τη μάχη, καθώς ο αντίπαλος τον αφοπλίζει, και τη στιγμή που είναι έτοιμος να τον σκοτώσει, ο έτερος μονομάχος που έχει απομείνει τον διεμβολίζει με το δόρυ του πισώπλατα. Ο ιππότης από το Bear Island έχει άλλη μια ευκαιρία, και δεν την αφήνει να πάει χαμένη, καθώς σκοτώνει με τη σειρά του τον πρωταθλητή από τη Meereen. 

Όπως στέκεται μπροστά στη Βασίλισσα, παίρνει ξαφνικά το δόρυ του νεκρού μονομάχου και το εξακοντίζει προς το μέρος της. Η Daeny το αποφεύγει, αλλά τελικά δεν ήταν αυτή ο στόχος του Jorah. Πίσω της βρισκόταν ένα μέλος των Sons of the Harpy, έτοιμο να τη δολοφονήσει. Μετά από αυτό, δεκάδες χρυσές μάσκες εμφανίζονται ανάμεσα στους θεατές. Αρχίζουν να μαχαιρώνουν όλους τους σοφούς άρχοντες που βρίσκονται κοντά τους, αλλά ο κύριος στόχος τους είναι η Βασίλισσα. Ο Daario σκοτώνει τον πρώτο που επιτίθεται, αλλά τον περικυκλώνουν περισσότεροι. Στο χορό της μάχης μπαίνουν και οι Άσπιλλοι, και η αρένα μετατρέπεται σε πεδίο σφαγής. Ο Jorah επανέρχεται στο πλευρό της Daenerys και όλοι μαζί ψάχνουν διέξοδο από την αιματοβαμμένη αρένα. Ο Tyrion υπερασπίζεται με επιτυχία τον εαυτό του και τη Missandei, αλλά ο Hizdahr Zo Loraq δεν είναι το ίδιο τυχερός. Τον βλέπουμε σωριασμένο στο έδαφος με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος. 


Η Βασίλισσα και η ''παρέα'' της αδυνατούν να ξεφύγουν και μοιραία οδηγούνται στο κέντρο της αρένας, όπου περικυκλώνονται από δεκάδες Sons of the Harpy, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη από όλες τις θύρες. Όλα φαίνεται να τελειώνουν για την όμορφη Βασίλισσα...Ή μήπως όχι; Ξαφνικά, ένα δυνατό ουρλιαχτό ακούγεται στον ουρανό, και μέσα από φλόγες κάνει την εμφάνισή του ο Drogon, ο ατίθασος...γιος της Daenerys. Η οργή του δράκου ξεσπά πάνω στους επίδοξους δολοφόνους της μητέρας του, του οποίους διαμελίζει και καίει με τη δυνατή φλόγα του. Παρόλα αυτά, οι Sons of the Harpy καταφέρνουν να τον τραυματίσουν, καρφώνοντας μερικά δόρατα στη ράχη του. Η Daenerys τον πλησιάζει κι αφαιρεί ένα από αυτά. Ο Drogon μέσα στις κραυγές του την αναγνωρίζει και δεν της επιτίθεται. Η Βασίλισσα, τον αγκαλιάζει κι ανεβαίνει στη ράχη του, ζητώντας του να πετάξει! Πραγματικά εκπληκτική σκηνή! Ο  Tyrion, ο Jorah, ο Daario κι η Missandei μένουν να κοιτούν έκπληκτοι, καθώς η Daenerys κι ο Drogon πετούν πάνω από την πόλη κι εξαφανίζονται στον ουρανό.



Το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής επιφύλασσε πολλές συγκινήσεις στους τηλεθεατές. Ο τραγικός θάνατος της Shireen από τον ίδιο της τον πατέρα, το μυαλό του οποίου οδηγεί η μάγισσα Melisandre, σε ευθεία αντίθεση με τη θριαμβευτική επιβίωση της Daenerys και τη συνέχιση της παράδοσης των Targaryen με το πέταγμα του δράκου. Από τη μια, η σκηνή που κανείς δε θα ήθελε να δει, κι από την άλλη μια εξέλιξη που όλοι περιμέναμε να δούμε στη σειρά. Η σειρά μοιράζεται τις θυσίες που πρέπει να κάνουν οι ήρωες για να συνεχίσουν το δρόμο τους. Η Arya θυσιάζει την αθωότητα και την ταυτότητά της για να γίνει μια δολοφόνος χωρίς πρόσωπο. Ο Jorah φάνηκε πρόθυμος να θυσιάσει τον εαυτό του για να αποδείξει την αφοσίωσή του στη Daenerys. Ο Theon θυσιάζει επανειλημμένα την τιμή και την αξιοπρέπειά του, καθώς παραμένει άβουλο ον στην υπηρεσία του Ramsey. Και τώρα ο Stannis θυσιάζει την ανθρωπιά του για να πετύχει τον υπέρτατο στόχο του, να καθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο του Westeros.


Όπως πάντα, περιμένουμε τη γνώμη σας για το επεισόδιο στα σχόλια! Ακόμη, δείτε στο παρακάτω video το trailer του τελευταίου επεισοδίου της σεζόν!




Επιμέλεια: Θεόφιλος Παπαδόπουλος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *