Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας το Καϊμάκτσαλαν

Με μια τεράστια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προικοδοτείται το Ταμείο Εθνικού ή Δημόσιου Πλούτου, το οποίο πρέπει να συσταθεί με βάση το τρίτο Μνημόνιο. Μια δημόσια περιουσία που περιλαμβάνει ακίνητα, υποδομές, συμμετοχές σε κρατικές εταιρείες και μετοχές τραπεζών.

Ωστόσο, το νέο Ταμείο, μετάλλαξη του ΤΑΙΠΕΔ, θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην παραχώρηση ακινήτων – φιλέτων που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανεκμετάλλευτα. Στόχος η είσπραξη εσόδων είτε απευθείας είτε με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εισπράξεων για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Άλλωστε, η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη δημιουργία ενός αποθέματος 50 δισ. σε βάθος 30ετίας, δηλαδή θα μπορούσε το κράτος να εισπράττει από αποκρατικοποιήσεις ή ακίνητα περί το 1,7 δισ. ευρώ ετησίως.

Βασικός κορμός της νέας «προίκας» του Ταμείου των 50 δισ. ευρώ θα είναι τα 1.000 ακίνητα που είχαν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, αν και είναι δύσκολο το «ξεκαθάρισμα» της δημόσιας περιουσίας, το Ταμείο έχει τον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η εταιρεία αυτή έχει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 70.000 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή για το αποθεματικό που πρέπει να δημιουργηθεί.

Παράλληλα, στο Ταμείο θα περιέλθουν λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ιαματικές πηγές, μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα δημιουργηθεί στα πρότυπα ενός sovereign fund που διαθέτουν αρκετές αραβικές χώρες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει μια σειρά από «γκρίζες» ζώνες και ερωτήματα με κυριότερο ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και πώς μπορεί αυτό να αποδώσει έσοδα. Διότι και στο παρελθόν η ακίνητη περιουσία χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά, αλλά τελικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ακίνητα που θα περιέλθουν στο υπερταμείο είναι:

Μέσα στα 1.000 ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η λίστα περιλαμβάνει 3.000 ακίνητα που είναι άμεσα αξιοποιήσιμα όμως τα 1.000 θεωρούνται πιο ώριμα. Περιλαμβάνονται το Πρασονήσι Ρόδου, το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, εκτάσεις στην Ερμιόνη Αργολίδος, πλησίον των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών, εκτάσεις στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ζαχάρω κ.λπ.) και τη Μεσσηνία (Πύλος, κ.ά.) και επιπλέον εκτάσεις στον νομό Πέλλας (στο όρος Βόρας, στον Άγιο Αθανάσιο και στη λίμνη Βεγορίτιδα).

Ακόμη, τα ‘Ξενία’ σε όλη την Ελλάδα (όπως στην Έδεσσα) καθώς και περί τα 900 ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές, για τα οποία όμως πρέπει να υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι στους πίνακες ανάρτησης του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας το όρος Βόρας και η περιοχή αναφέρεται ως ΕΛΒΕΤΙΑ!



logospellas.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *