Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αλλάζει από το 2017 οριστικά ο Καλλικράτης! Δείτε τις αλλαγές στο Δήμο Αριδαίας και Εξαπλατάνου

Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στον δημόσιο τομέα υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. 

«Αναζητούμε τις ταχύτητες που πρέπει να διαπερνούν τις πρωτοβουλίες μας, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας, που με βάση τους ειδικούς απορροφά το 6 με 7% του ΑΕΠ, και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο που μας χωρίζει από τις άλλες προηγμένες χώρες» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι σε λίγο χρόνο η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, με βάση την εμπειρία από τις αδυναμίες και τα κενά που έχουν προκύψει κατά τη εφαρμογή του. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, ότι θα αξιοποιηθούν και οι ιδέες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Για το θέμα αυτό ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι «είναι απόλυτη η ανάγκη αναθεώρησης ή συμπλήρωσης και βελτίωσης του Καλλικράτη, έτσι ώστε και οι Δήμοι να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να φύγουν οι μπελάδες από το κεφάλι του υπουργείου, που είναι άνευ λόγου».
Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και θα καθιερώσει θεσμικά τέτοιου είδους συναντήσεις.
Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου συζήτησε για τις αρμοδιότητες που θα έχει η Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ.
«Δεν χρειάζεται το αθηναϊκό κράτος να κρατά υπογραφές που μπορούν να μεταφερθούν και να αποκεντρωθούν εδώ. Νομίζω ότι σε πάρα πολλά ζητήματα, με πρακτικό τρόπο, χωρίς μεγάλες κουβέντες, χωρίς πομπώδεις δεσμεύσεις, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά, γιατί κοινό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί, να αναπτυχθεί αυτή η ευρύτερη περιοχή της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά.
Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από την πλευρά της χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη τόσο γρήγορα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του για την περιοχή.


Χωροταξικές αλλαγές 

Είναι δεδομένο ότι στόχος της Κυβέρνησης αμέσως μετά τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων είναι να εξαγγείλει άμεσα ένα πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης της Χώρας που σαφώς περνά και μέσα από την αυτοδιοίκηση. Έτσι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει διάλογος με την ΚΕΔΕ ώστε άμεσα να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα ενώ ενδέχεται να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβριο στην Αθήνα όπου θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Όπως τονίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών οι αλλαγές στον Καλλικράτη μπορούν να γίνουν άμεσα και συγκεκριμένα έως τις αρχές του 2017 με την αποκατάσταση των αδικιών και την άμεση δημιουργία νέων δήμων. Σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι οι νέοι Δήμοι θα προσεγγίσουν τους 75 και το σύνολο να καταγράφεται στους 400! Σίγουρα αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει και το νομό μας που ως γνωστών αντιμετωπίζει προβλήματα με πρώτο αυτόν στον Δήμο Πέλλας και στη συνέχεια στην Αλμωπία. Μάλιστα η Κυβέρνηση σχεδιάζει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2017 να διεξάγει πρόωρες εκλογές στους Δήμους που θα σπάσουν ώστε να δημιουργηθούν τα νέα σχήματα. Όπως τονίζουν δεν θα υπάρξει κόστος από την ίδρυση νέων ΟΤΑ καθώς τα δημαρχεία ήδη υπάρχουν ενώ θα υπάρξει πρόβλημα για τη δημιουργία όλων των δημοτικών επιχειρήσεων με τη σημερινή μορφή καθώς και μειωμένοι αντιδήμαρχοι μέχρι τουλάχιστον το 2019 όπου θα ξαναγίνουν οι εκλογές. Από διαρροές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι στην Αλμωπία ενδέχεται να υποστηρίξει την σπάσιμο του Δήμου η Υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη η οποία διαφωνεί με το σπάσιμο του Δήμου Πέλλας ενώ αντίθετος είναι ο Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης που είχε δηλώσει στην Πέλλα τηλεόραση ότι είναι υπέρ της δημιουργίας του Δήμου Κρύας Βρύσης και όχι του Εξαπλατάνου. Δεν αποκλείεται να δούμε πάντως και τις δυο αλλαγές. Τα Νέα της Αλμωπίας σας παρουσιάζουν τα σενάρια που υπάρχουν: 

1) Δήμος Αριδαίας με πρωτεύουσα την Αριδαία. Πληθυσμός: 20.313. Έδρες: 27, μια εκλογική περιφέρεια. Δυο έμμισθοι αντιδήμαρχοι και δυο άμισθοι. 

2) Δήμος Εξαπλατάνου με πρωτεύουσα τον Εξαπλατάνο, Πληθυσμός: 7.243 Έδρες: 21, μια εκλογική περιφέρεια. Ένας έμμισθος αντιδήμαρχος και ένας άμισθος. 

3) Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου με πρωτεύουσα την Κρύα Βρύση. Πληθυσμός: 16.086. Έδρες: 27, δυο εκλογικές περιφέρειες. Ένας έμμισθος αντιδήμαρχος και δυο άμισθοι. 

4) Δήμος Πέλλας με πρωτεύουσα τα Γιαννιτσά. Πληθυσμός: 51.005 . Έδρες 33. Τρεις έμμισθοι αντιδήμαρχοι και τρεις άμισθοι.
 
 
 
 
πηγη: Νέα της Αλμωπίας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *