Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Απολογισμός Κέντρου δια βίου μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Δήμου Έδεσσας

Έληξε με επιτυχία η περίοδος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει το Κέντρο δια βίου μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Δήμου Έδεσσας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .

Το καλοκαίρι του 2015 μετά από κινητοποιήσεις για την παράταση του έργου των ΚΔΒΜ, ανακοινώθηκε ότι η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος των ΚΔΒΜ για τους ΑΠ7 & ΑΠ8 παρατάθηκε έως και την 29η Φεβρουαρίου 2016. Τα τμήματα για την νέα εκπαιδευτική περίοδο δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν όμως, πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Διερευνήθηκε η διαθεσιμότητα εκπαιδευτών σε ειδικότητες 50ωρων προγραμμάτων που δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν την περσινή χρονιά και προσφέρθηκαν 60 προγράμματα, εθνικής και τοπικής εμβέλειας, ενώ εκδόθηκε δελτίο τύπου για την υποβολή αιτήσεων έως 9/10. Μόλις σε ένα εικοσαήμερο, πάνω από 440 συμπολίτες μας σπεύδουν να υποβάλλουν αιτήσεις. Έντονη η ζήτηση για πληροφορική και ξένες γλώσσες, ενώ σχεδιάζονταν και νέες συνεργασίες -με παράλληλη προσπάθεια εξεύρεσης και άλλων χώρων- για τη φιλοξενία προγραμμάτων παραδοσιακών χορών, άθλησης και νέων τεχνολογιών για την Τρίτη ηλικία, πρώτων βοηθειών, χειροτεχνίας και υφαντικής.

Στις 5/11 το ΚΔΒΜ ΕΔΕΣΣΑΣ ειδοποιήθηκε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο 100 ώρες. Επιπλέον, πολλά προγράμματα ακυρώθηκαν λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εκπαιδευτών που να πληρούν τις νέες προϋποθέσεις ασφάλισης. Ξεκίνησαν αρχικά 3 προγράμματα, ένα πρωϊνό τμήμα Βασικών Ιταλικών με ανέργους κυρίως εκπαιδευόμενους (εκπαιδεύτρια κα Τσέκρελη) και τα απογευματινά τμήματα Διακόσμησης (εκπαιδευτής κος Τσίμας) και Υγιεινής Διατροφής (εκπαιδεύτρια κα Λαγούδη). Ο πρόεδρος επιτροπής παιδείας και δημοτικός σύμβουλος κος Αλέξανδρος Πασχάλης παρενέβη στην ομάδα έργου για να ζητήσει περισσότερες ώρες μάθησης, ενώ ο βουλευτής κος Καρασμάνης υπέβαλλε επερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση– ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία τους να ενδιαφερθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Τελικά, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγένννων, εξασφαλίσαμε άλλες 100 ώρες και δημιουργήσαμε τα προγράμματα: Νέες εναλλακτικές καλλιέργειες (εκπαιδεύτρια καΙγνατιάδου), Νέες τεχνολογίες για την τρίτη ηλικία (εκπαιδευτής κος Σιδηρόπουλος), Τουρκικά στον τουρισμό (εκπαιδεύτρια κα Μητσάνη) και Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: οικολογικός, γαστρονομικός, οινολογικός (εκπαιδευτής κος Κυριακού). Συνολικά φέτος απασχολήθηκαν 7 εκπαιδευτές και ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα 91 άτομα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές μας για την πολύτιμη προσφορά εκπαιδευτικού έργου, τους εκπαιδευόμενους που μας εμπιστεύτηκαν τον ελεύθερο χρόνο τους και τις προσδοκίες τους, τον υπεύθυνο του Δήμου για το ΚΔΒΜ κο Δήμτση Αθανάσιο για την επίλυση πολλών υλικοτεχνικών ζητημάτων, το προσωπικό του ΚΕΠ ΕΔΕΣΣΑΣ και τον κο Κίτκα Θωμά για τη συνεργασία και τη φιλοξενία.

Τα πιστοποιητικά όσων παρακολούθησαν επιτυχώς προγράμματα του ΚΔΒΜ ΕΔΕΣΣΑΣ, κατά τον Απρίλιο-Ιούνιο 2015, βρίσκονται στο ΚΕΠ ΕΔΕΣΣΑΣ (ημιόροφος) και μπορούν να τα παραλαμβάνουν εργάσιμες μέρες και ώρες από τον κο Δήμτση, τηλ. 2381350019. Οι φετινές βεβαιώσεις (Δεκέμβρίου-Ιανουαρίου 2016) θα καθυστερήσουν ακόμη (πληροφορίες στο ΚΕΠ κο Δήμτση, μετά το Μάρτιο, email: sakisdimtsis@edessa.gr).

Το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. συνεχίζεται μόνο για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου, όπου έχουν εξασφαλισθεί εθνικοί πόροι. Παρά τις περίπου 4500 υπογραφές στον ιστοχώρο change.οrg, τις επιστολές δεκάδων Δημάρχων, Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και τις επιστολές- υπομνήματα- της Π.Ε.Σ.Ε.Ε. προς το Υπουργείο Παιδείας, που ζητούσαν την παράταση λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης αποφάσισε το Έργο των Κ.Δ.Β.Μ. να κλείσει στα τέλη του Φεβρουαρίου, με την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει απ’ το Σεπτέμβριο του 2016 με νέο σχεδιασμό. Η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.) υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διακοπής του Έργου είναι πλέον υπαρκτός. Επιπλέον, απ’ τα πρώτα στοιχεία του νέου σχεδιασμού που γνωστοποιήθηκαν, προκύπτει ότι καταργείται το 70% των θέσεων στελεχών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στα Κ.Δ.Β.Μ., με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Έργου. Η Π.Ε.Σ.Ε.Ε. καλεί τους πολίτες να βρεθούν στο πλευρό της, σε μία προσπάθεια για την απρόσκοπτη συνέχιση της δωρεάν δημόσιας επιμόρφωσης στην Ελλάδα, και διεκδικεί δυναμικά, η παράταση που δόθηκε στα Κ.Δ.Β.Μ. της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, να δοθεί σε όλα τα Κ.Δ.Β.Μ. της χώρας, ώστε να μη στερηθούν οι πολίτες της δυνατότητας να επιμορφώνονται δωρεάν.

Mε εκτίμηση,

Δίτσου Μαρία,ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *