Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Τέλος η 'ασυλία' στη μη έκδοση αποδείξεων και οι 'μαϊμού' ταμειακές

Στην αντεπίθεση στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής περνά το υπουργείο οικονομικών, επαναφέροντας "αλμυρά" πρόστιμα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις



Με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα , το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει τις καταργηθείσες σχετικές διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών και μαζί τα αυτοτελή πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων...

Οι διατάξεις αυτές, προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας είχε ΕΠΕ με τζίρο πάνω από 1,5 εκ ευρώ ή ΑΕ. Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 -150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 - 300 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία.



Με βάση τις ίδιες διατάξεις στην περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής δηλαδή. Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015. Με την τροπολογία, θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο προσαρμοσμένα ανάλογα και για τις μεγάλης αξίας μη εκδοθείσες αποδείξεις.
Τι καταργείται

Το νέο καθεστώς θα αντικαταστήσει την - σχεδόν πλήρη - ασυλία που προσέφερε το νέο ποινολόγιο της εφορίας που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από τις 17 Οκτωβρίου του 2015. Οι σχετικές διατάξεις προέβλεπαν την πλήρη κατάργηση των αυτοτελών προστίμων και την αντικατάσταση τους από ένα πρόστιμο που θα αντιστοιχεί στο 50% του αναλογούντα ΦΠΑ της κάθε μιας απόδειξης που δεν είχε εκδοθεί. Μάλιστα οι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε να υπολογίσουν το πρόστιμο την στιγμή που εντόπιζαν την παράβαση χρησιμοποιώντας τα τιμολόγια του επιχειρηματία.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από πέρσι τον Ιούλιο τα έσοδα από τον βασικό έμμεσο φόρο έμειναν πρακτικά αμετάβλητα. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου η απόκλιση από τους στόχους εσόδων από ΦΠΑ στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου έφτασε τα 59.246.000 εκ ευρώ.

Σε άλλη τροπολογία που θα κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.

Το σύστημα με το οποίο θα γίνεται η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών ήταν έτοιμο από το 2011 αλλά βρίσκονταν στο «πάγο». Το θέμα ανακινήθηκε από πέρσι από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη αλλά και πάλι χάθηκε στην διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης

Η τροπολογία αυτή ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο αλλά η κατάθεσή της είχε "παγώσει" με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών.

Με την τροπολογία θα ορίζεται η διαδικασία αποστολής στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή στοιχείων από τους επιχειρηματίες ακόμη και αν τα παραστατικά που κόβουν για χονδρικές και λιανικές πωλήσεις είναι χειρόγραφα . Μάλιστα ορίζεται ότι για κάθε στοιχείο που δεν αποστέλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ .

Το μέτρο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με δύο τρόπους :

Ο πρώτος είναι ότι θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερη εικόνα για τους τζίρους των επιχειρήσεων ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να ορίζουν καλύτερα στοχευόμενους σε μεμονωμένα νομικά πρόσωπα όταν παρατηρούνται «ύποπτες» αποκλίσεις από χρόνο σε χρόνο αλλά και στα τρίμηνα εντός του ίδιου έτους

Ο δεύτερος είναι ότι θα λάβει τέλος το φαινόμενο των ταμειακών μηχανών μαϊμούδων καθώς κάθε επιχείρηση θα ελέγχεται με βάση τα στοιχεία που θα διαβιβάζει στην ΓΓΠΣ. Αν τα στοιχεία αυτά δεν αντιστοιχούν σε δηλωμένες ταμειακές μηχανές ο υπαίτιος θα περνά από έλεγχο και θα επιβάλλονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *