Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Γιάννης Σηφάκης: Θα ξυπνήσει επιτέλους ο αγρότης της Πέλλας;

Η Πέλλα δεν συμμετείχε σε επιχειρησιακό πρόγραμμα 6.000.000 ευρώ δωρεάν διάθεσης ροδακίνων και χυμοποίησης. 
 
Το πήρε σχεδόν όλο η Ημαθία Απολύτως αναγκαία η οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών. Στο επιχειρησιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης και χυμοποίησης 10.900 τόνων ροδακίνων,του οποίου η διαχείριση έληξε πριν λίγες μέρες, η Πέλλα δεν διεκδίκησε μερίδιο της πίτας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 13 ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και μία της Πέλλας ( ΟΠ Γιαννιτσών). Αποτέλεσμα η Πέλλα να βγεί έξω από τζίρο περί τα 6.000.000 €. Ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία των προβλημάτων στην παραγωγή ( λόγω καιρικών φαινομένων όλα τα τελευταία χρόνια) αλλά και των οικονομικών δυσκολιών για τον αγροτικό κόσμο η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό θα ανακούφιζε την κατάσταση. 
 
Συγκεκριμένα, ενώ οι αγρότες της Πέλλας διέθεταν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν για χυμοποίηση ( λιγότερο από 5 λεπτά το κιλό) οι Ομάδες Παραγωγών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα εισέπρατταν 27 λεπτά και με τα διάφορα έξοδα και μεταφορά 47 λεπτά το κιλό. Οι αιτίες και οι δικαιολογίες πολλές. Η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος στο παρελθόν με τις ατασταλίες των συνεταιρισμών και τις παρεμβάσεις και των μεταποιητών με τα στέκια ( που αποτέλειωσαν ότι είχε απομείνει), τα προβλήματα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε υφιστάμενες ομάδες παραγωγών ( που προσπαθούμε μάταια μέχρι τώρα να επιλύσουμε και να ορθολογικοποιήσουμε) και πολλές άλλες. 
 
Όμως πλέον όλοι βλέπουν ( συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης που είναι ιδιαίτερα αξιόλογη στην Πέλλα και συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση της πρώτης θέσης παγκόσμια για το μεταποιημένο προϊόν) ότι το πράγμα δεν πάει ούτε βήμα παραπέρα με αυτή την κατάσταση. Τώρα ξεκινά το πρόγραμμα για φέτος με συνολική ποσότητα περί τις 7000 τόνους. Θα αφήσουμε , σαν Πέλλα, να επαναληφθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Καλώ τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας σε συντονισμό και εγρήγορση. Τίθεμαι στην διάθεση του να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην εκ νέου οργάνωση του, στην εκπροσώπηση του και στην διεκδίκηση λύσεων που θα φέρουν τον αγρότη της Πέλλας σε πολύ καλύτερη θέση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *