Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Η εκδίκηση του Ερντογάν. Συλλήψεις, βία και φόβος για την επόμενη μέρα

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα, στην ισχυροποίηση του Ταγίπ Ερντογάν. Νεκροί, τραυματίες και λιντσάρισμα στρατιωτών στο δρόμο. Συνελήφθησαν οι πραξικοπηματίες. Εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη. H αργοπορημένη διεθνής στήριξη και η στάση της Ελλάδας




Βαθιά πληγωμένη και βυθισμένη στη βία βρίσκει την Τουρκία η επόμενη μέρα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.


Πραξικοπηματίες του στρατού επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, προκαλώντας τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας και την εσπευσμένη επιστροφή από τις διακοπές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται πως πλέον ελέγχει την κατάσταση. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 265 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.400, ενώ έχουν γίνει και 3000 συλλήψεις.




Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγήκε ενισχυμένος, την ώρα που προχωρούν τάχιστα οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην τουρκική δικαιοσύνη, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία μπαίνει σε μια πολύ διαφορετική εποχή, που θα φέρει αλλαγές στους πόλους εξουσίας στη χώρα.



Αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι "σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο", ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα τα χαράματα ότι "υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό" και πως "αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία".







Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του "μέχρι το τέλος".

"Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν", πρόσθεσε ο πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι εικόνες πάντως από την Τουρκία, την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος συγκλονίζουν, καθώς λιντσαρίστηκαν στρατιώτες
Μια "προδοσία"

Περίπου εξήντα στασιαστές στρατιώτες, που είχαν καταλάβει τη νύκτα μια από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Σποραδικοί πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από μια νύκτα βίας και εκρήξεων που οφείλονταν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.



Ο πρωθυπουργος Γιλντιρίμ έδωσε διαταγή στον στρατό να καταρρίπτει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στα χέριατων πραξικοπηματιών και ανακοίνωσε πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.




Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν κατήγγειλε την "προδοσία" των πραξικοπηματιών στρατιωτών,τους οποίους κατηγόρησε ότι συνδέονται με τον ορκισμένο εχθρό του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιεροκήρυκα εξόριστο εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. "Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", απάντησε αυτός ο τελευταίος σε ανακοινωσή του από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει. "Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα". 

Η ανακοίνωση του στρατού και το... Facetime

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε λόγο για μια "βλακώδη" και "καταδικασμένη σε αποτυχία" απόπειρα πραξικοπήματος. Το κοινοβούλιο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, βομβαρδίσθηκε στην Άγκυρα, όπου τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αεροπλάνα F-16 κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.




Περίπου δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του πραξικοπήματος, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προβλέψει την αποτυχία του μιλώντας με ανέκφραστη φωνή στην τηλεόραση από ένα αδιευκρίνιστο μέρος με κινητό μέσω FaceTime. Η δημόσια τουρκική τηλεόραση είχε μεταδώσει λίγο πριν από τα μεσάνυκτα ένα ανακονωθέν των "τουρκικών ενόπλων δυνάμεων" που έκανε λόγο για κήρυξη στρατιωτικού νόμου και απαγόρευση της κυκλοφορίας σ' όλη τη χώρα.

Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν την "πλήρη κατάληψη της εξουσίας σ' όλη τη χώρα" εκ μέρους τους επικαλούμενοι την ανάγκη "να διασφαλιστούν και να αποκατασταθούν η συνταγματική τάξη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να υπερισχύσει ο ανώτατος νόμος της χώρας".

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες ότι θα πληρώσουν "το υψηλότερο τίμημα".
Διεθνής στήριξη στον Ερντογάν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υπστηριχθεί η "δημοκρατικά εκλεγμένη" τουρκική κυβέρνηση, "να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία ή ένα αιματοκύλισμα".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης "αυτοσυγκράτηση" και "σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών". Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί "κάθε φονική συγκρουση".

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωε οτι "έχει κρίσιμη σημασία να αποκατασταθούν η πολιτική εξουσία και η συνταγματική τάξη γήργορα και ειρηνικά".

Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή στην Τουρκία και πως το Βερολίνο υποστηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Άγκυρα Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις στήριξης, έγιναν αφού φάνηκε ότι ο Ερντογάν "γυρίζει" το παιχνίδι και ότι το στρατιωτικό κίνημα θα οδηγείται σε αποτυχία.
Η στάση της Ελλάδας και το ελικόπτερο

Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία και εξέφρασε τη στήριξή της στη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Το πρωί του Σαββάτου, τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για ελικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας και έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.

Και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στολές τους. Ειδικότερα, στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες

Στο αεροδρόμιο έσπευσε η Ελληνική Αστυνομία. Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα αργά εχθές το βράδυ στη γείτονα χώρα, ωστόσο όπως φαίνεται, επρόκειτο για πραξικοπηματίες που προσπάθησαν να αυτομολήσουν.

Και τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλάσσεται.

Ο εισαγγελέας θα κρίνει αν θα δικαστούν στο αυτόφωρο ή αν θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο. Στην περίπτωση της τακτικής δικασίμου τότε συλλαμβάνονται εκ νέου και τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Μάλιστα, έως ότου εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές το αίτημά τους για παροχή ασύλου θα κρατηθούν έως ότου εξακριβωθούν εάν όντως συντρέχουν λόγοι για την παροχή ή μή ασύλου. Βεβαίως οι ελληνικές αρχές θα λάβουν υπόψιν τους σοβαρά τι έχουν και εάν έχουν διαπράξει στην χώρα τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημο αίτημα παράδοσής τους από την Τουρκία.

Όσον αφορά το ελικόπτερο αυτό φυλάσσεται και από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει μηχανική βλάβη, ενώ αποτελεί προτεραιότητα να παραδοθεί στον τουρκικό στρατό.



απο news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *