Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Χωρίς λεωφορεία επ' αόριστον η Θεσσαλονίκη

Με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να χρωστά τρία μηνιάτικα στους εργαζόμενους, το συνδικάτο του οργανισμού αποφάσισε την επ' αόριστον συνέχιση της επίσχεσης



Συνεχίζεται επ' αόριστον η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία Θεσσαλονίκης, μετά την αδυναμία της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται τον οργανισμό να καταβάλλει μισθούς. Οι περίπου 2.300 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις προκειμένου να τους δοθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών. Καζάνι που βράζει η συμπρωτεύουσα, καθώς ο ΟΑΣΘ είναι το μόνο μέσο μεταφοράς της πόλης, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να δυσκολεύονται ιδιαίτερα στις μετακινήσεις τους.

Αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕ ΟΑΣΘ, Δ. Τσερμενίδη που ανοίγει μέτωπο τόσο με την εταιρία, όσο και με το υπουργείο μεταφορών, κάνοντας λόγο για αδυναμία της πρώτης να καταβάλλει μισθούς και "αδιαλλαξία" του δεύτερου να δώσει λύσεις. Επιμένει η εταιρία στον ισχυρισμό πως το οικονομικό αδιέξοδο προκλήθηκε από μη καταβολή επιδοτήσεων από πλευράς ελληνικού δημοσίου, παρά τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού ΥΠΜΕΔΙ, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος διαμηνύει πως έχει καταβληθεί και το τελευταίο ευρώ.


"Στην αδυναμία του Οργανισμού να μας καταβάλλει τους μισθούς μας, και στην αδιαλλαξία του Υπουργού να δώσει λύσεις εμείς απαντάμε με το όπλο που διαθέτει ο κάθε εργαζόμενος, αυτό των κινητοποιήσεων" αναφέρει η ανακοίνωση με ημερομηνία 19 Αυγούστου των εργαζομένων, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα τους.


θυμίσουμε πως με επιστολή του στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ξεκαθαρίζει πως έχουν εισπραχθεί από τον οργανισμό στο ακέραιο όλες οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) μέχρι και τον Αύγουστο 2016, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου και ΟΑΣΘ που κυρώθηκε με το ν. 4313/2014. Ο υπουργός εξηγεί πως συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα παράλληλα όμως δηλώνει αποφασισμένος να βάλει τέλος στο "πάρτι" των μη ελεγχόμενων επιδοτήσεων.
Δεν είναι δική μας ευθύνη η στάση πληρωμών

Με νέα ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, επαναλαμβάνει πως η μη καταβολή μισθοδοσίας οφείλεται σε συσσωρευμένες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου. "Η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. εγγυάται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη διεξαγωγή της συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης" αναφέρει η ανακοίνωση που ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία.
Δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, είναι ο διάλογος με τον υπουργό ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή

Παράλληλα, η διοίκηση καταθέτει αγωγή προκειμένου να κηρυχθεί καταχρηστική η επίσχεση εργασίας, στο μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το διοικητικό συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρός του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης. "Δεν πηγαίνουμε κόντρα στους εργαζομένους του Οργανισμού και επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τα δίκια τους γι' αυτό και η αγωγή που καταθέσαμε αφορά στο να κηρυχθεί καταχρηστική, και όχι παράνομη, η επ' αόριστον επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν σήμερα”, ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφανίδης επανέλαβε ότι ο Οργανισμός δεν επιθυμεί να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας πως: "Δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αλλά και οι φορείς στην πόλη, είναι ο διάλογος με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή ".

Οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΘ σημειώνουν πως εξακολουθεί να λειτουργεί η γραμμή 78Ν από και προς το αεροδρόμιο, αλλά και το ειδικό λεωφορεία για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΥΜΕΔΙ έχει απαντήσει από την Παρασκευή στη διοίκηση λέγοντας: "Η απάντησή μας σε όλους εκείνους που έχουν παραλύσει μία πόλη και έχουν ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της δεν θα δοθεί μέσω έωλων μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων", αλλά με στοιχεία και αριθμούς και παρέθετε δέκα σημεία όπου, όπως ανέφερε η εταιρία ανέφερε ψευδή στοιχεία για την οικονομική της βιωσιμότητα.

Δείτε όλη την ανακοίνωση της Διοίκησης:

Αγαπητοί μας Συμπολίτες,

Οι εργαζόμενοι του Ο.Α.Σ.Θ. αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την Δευτέρα 22.8.2016.

Επαναλαμβάνουμε ότι η καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2016 δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ, αλλά στις συσσωρευμένες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. εγγυάται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη διεξαγωγή της συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσει κανονικά και το ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη και την κατανόηση από όλους τους πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης για την ταλαιπωρία τους.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *