Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ανεξερεύνητο «διαμάντι» η πλούσια θρησκευτική και ιστορική κληρονομιά της Αλμωπίας: Ο Άγιος Ιωάννης στο Λουτράκι [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ένας πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός που το τελευταίο διάστημα έλκει όλο και περισσότερους επισκέπτες, βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αλμωπίας. Ιστορικές εκκλησίες και μονές και άλλοι βυζαντινοί χώροι, το λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή των λουτρών και το μουσείο φυσικής ιστορίας στην Αριδαία, περιμένουν να τα ανακαλύψετε και υπόσχονται να μην αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ενώ μπορούν να συνδυαστούν άνετα τουριστικά, με το «κυρίως πιάτο» της περιοχής, τα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ.

Ο δήμος, τα τελευταία χρόνια υλοποιεί το Έργο «Living history, Living nature» (με ακρωνύμιο “Lhi-Lna”), το οποίο χρηματοδοτείται απο το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013», προκειμένου να αναδείξει την ιστορική και φυσική κληρονομιά της περιοχής, χρησιμοποιώντας και ψηφιακά μέσα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και διαδικτυακές σελίδες εύκολα προσβάσιμες στο κοινό. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται μελέτες για την αποκατάσταση μνημείων και σε συνδυασμό με την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, η τοπική κοινωνία ευελπιστεί τα σημεία ενδιαφέροντος αυτά να αποτελέσουν έναν σημαντικό πόλο έλξης, τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων επισκεπτών.



Άγιος Ιωάννης στο Λουτράκι



Ο θρησκευτικός τουρισμός στη χώρα μας, αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον καθιστά μια ενδιαφέρουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ειδικά για την Αλμωπία.

Μια από τις χαρακτηριστικές και πιο παλιές εκκλησίες της περιοχής, είναι ο Άγιος Ιωάννης, που βρίσκεται λίγο έξω από το Λουτράκι, μνημείο που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υπερώο και χαγιάτι.

 
 
Αν και έχει υποστεί νεότερες μετασκευές, όπως η κατεδάφιση του πυργοειδούς καμπαναριού, εσωτερικά έχει διατηρηθεί η αρχική εικόνα του μνημείου, ο βόρειος και ο νότιος τοίχος και τα δύο επιστήλια των κιονοστοιχιών, που είναι κατάγραφα με τοιχογραφίες των τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα.


 
 
Χαρακτηριστική είναι η αφθονία των ηχητικών αγγείων σε όλο το μήκος των πλαγίων τοίχων. Το τέμπλο διασώζει αξιόλογο γραπτό και γλυπτό φυσιοκρατικό διάκοσμο. Σύμφωνα με την παράδοση η ανέγερση του ναού τοποθετείται περίπου στο 1800 και τα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν μια εποχή γύρω στα μέσα του 19ου αι.



 
 
Οι τοιχογραφίες δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχουν υποστεί φθορές από τον χρόνο αλλά και από άτομα που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και φορέων της περιοχής συνήθιζαν να σκάβουν τους τοίχους των εκκλησιών για να βρουν λίρες. Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και ο γυναικωνίτης (πάτωμα, κάγκελα, σκάλες).

Μετά από την ερήμωση του Άνω Λουτρακίου ο ναός δεν είναι ενεργό κομμάτι της καθημερινότητας των ντόπιων αλλά έχει σημαίνων χαρακτήρα για την τοπική ταυτότητα της περιοχής και ιδιαίτερα για όσους κατάγονται από τον οικισμό.


πηγη: press724.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *