Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Σηφάκης: Έδεσσα και Αλμωπία συνεργάζονται για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου Λουτρά Πόζαρ – Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν – λίμνη Βεγορίτιδα

Γιάννης Σηφάκης: Ένα όραμα δεκαετιών έγινε πράξη

Έδεσσα και Αλμωπία συνεργάζονται για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου Λουτρά Πόζαρ – Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν – λίμνη Βεγορίτιδα

Ιδρύθηκε ο ενιαίος φορέας ανάπτυξης με συμμετοχή δεκάδων φορέων και επαγγελματιών

Εκλέχθηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή

Κάλεσμα στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας να συμμετάσχουν καθώς και στο Επιμελητήριο Πέλλας

Καθορίστηκαν οι προτεραιότητες της δράσης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11.03.2017 στην Έδεσσα συνάντηση των δύο φορέων για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ορεινού όγκου Πόζαρ- Καϊμακτσαλάν – Βεγορίτιδα που είχαν εκλεγεί σε μαζική συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων στον Άγιο Αθανάσιο Έδεσσας και στο Λουτράκι Αλμωπίας μετά από πρόσκληση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννη Σηφάκη.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ ( υπεύθυνος για την λειτουργία του Χιονοδρομικού) Θάνος Παναγιωτόπουλος

Αποφασίστηκε η ενοποίηση τους με την δημιουργία ενιαίου φορέα και εξελέγη προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των παρακάτω φορέων:

Συλλόγου ξενοδόχων Αγ. Αθανασίου

Συλλόγου Προστασίας λίμνης Βεγορίτιδας

Αεραθλητικού συλλόγου Πέλλας «παρά πέντε»

Επαγγελματιών που ασχολούνται με τις δραστηριότητες στο χιονοδρομικό ( ενοικιάσεις και σχολές σκι κλπ)

Χιονοδρομικού συλλόγου Έδεσσας

Συλλόγου ξενοδόχων Αλμωπίας

Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων Αλμωπίας

Χιονοδρομικού συλλόγου Αλμωπίας

Πολιτιστικών συλλόγων Λουτρακίου

Συλλόγου Μηχανικών Αλμωπίας ή Εμπορικού συλλόγου Αλμωπίας ( θα υπάρξει μεταξύ τους συνεννόηση για κοινό εκπρόσωπο)

Αποφασίστηκε να ζητηθεί η συμμετοχή στον φορέα των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας ( μέσω των υπευθύνων τουριστικής ανάπτυξης τους) και του Επιμελητηρίου Πέλλας.

Οι παραπάνω φορείς ( εφόσον αποδεχτούν την έκκληση) θα αποτελέσουν μέλη του προσωρινού ΔΣ.

Έτσι το προσωρινό ΔΣ θα αποτελείται από 13 μέλη ( από τους δύο Δήμους, το Επιμελητήριο Πέλλας καθώς και πέντε φορείς από Έδεσσα και πέντε από Αλμωπία). Ακόμη αποφασίστηκε να υπάρχουν δύο συντονιστές του φορέα που θα εκπροσωπούν από κοινού ένας από την Έδεσσα και ένας από την Αλμωπία. Οι εκπρόσωποι θα οριστούν από τους φορείς που εκπροσωπούν στο ΔΣ του φορέα την Έδεσσα και τους φορείς που εκπροσωπούν την Αλμωπία σε συνάντηση τους σε Έδεσσα και Αλμωπία αντίστοιχα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Προτεραιότητες
  • Εξασφάλιση της πρόσβασης με ανοικτούς δρόμους από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά. Αίτημα προς την ΕΤΑΔ για αγορά εκχιονιστικού μηχανήματος από το χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν
  • Επέκταση της τεχνητής χιόνωσης και στην πίστα 7 ( τουριστική) και στην πίστα racing ( αγωνιστική)
  • Δημιουργία master plan για επέκταση του χιονοδρομικού με διαφορετικές λύσεις ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια. Το ζητούμενο και το όραμα είναι η τελική σύνδεση Λουτρών- Όρμας με το χιονοδρομικό και τον Άγιο Αθανάσιο μέχρι την λίμνη Βεγορίτιδα καθώς και με τους ορεινούς οικισμούς σε αυτό το τόξο
  • Δημιουργία τοπικής συγκοινωνίας που να συνδέει Έδεσσα- Άρνισσα- Άγιο Αθανάσιο-Χιονοδρομικό και Αριδαία-Λουτρά- Ορμα- Κερασιά -Χιονοδρομικό με άμεση αξιοποίηση των 4 mini-bus μεταφοράς προσωπικού της εργολήπτριας εταιρίας του χιονοδρομικού. Δύο δρομολόγια τη μέρα σε κάθε πλευρά.
  • Να εκπονηθεί σχέδιο για την λειτουργία του κέντρου διημέρευσης του χιονοδρομικού όλο τον χρόνο για να βοηθήσει εναλλακτικές δραστηριότητες
  • Εκπόνηση σχεδίου αξιοποίησης της λίμνης Βεγορίτιδας με ποικίλους τρόπους
  • Βελτίωση των εγκαταστάσεων των Λουτρών Πόζαρ
  • Ασφαλτόστρωση του αεροδιαδρόμου στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας
  • Δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών σε όλο τον ορεινό όγκο
  • Καλύτερη αξιοποίηση και βελτίωση  του χώρου κατασκήνωσης των φίλων του Καϊμακτσαλάν στα καλύβια Γιαννακούλα
  • Ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων σε όλο τον ορεινό όγκο Πόζαρ- Χιονοδρομικό- Βεγορίτιδα


Στην συνάντηση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας και συσπείρωσης για επίμονη και μαχητική προσπάθεια που να φέρει αποτελέσματα.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να παρακολουθεί το εγχείρημα από κοντά για να διευκολύνεται η αποτελεσματικότητα της δράσης και η υλοποίηση των αποφάσεων του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *