Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Στο Πόρτλαντ οι Αναρχικοί Επαναστατούν Επιδιορθώνοντας τους Δρόμους

Το πραγματικά σημαντικό και συνάμα απαίσιο με την κουλτούρα μας το 2017 είναι πως μοιάζει αδύνατον να είσαι επαναστάτης. Η παγκοσμιοποίηση και το Διαδίκτυο έχουν
κεφαλαιοποιήσει κάθε μορφή αντικουλτούρας. Ο αντικαπιταλισμός πάντα καταβροχθίζεται από τον καπιταλισμό, κάτι που μπορεί να σας το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει αγοράσει κάποια στιγμή ένα t-shirt των Clash. Με άλλα λόγια, το punk πέθανε. Συγγνώμη. Πάντα όμως θα υπάρχουν πανκιά και πάντα θα αναζητούν νέους τρόπους, για να επαναστατήσουν - που, ουσιαστικά, είναι ένας κάπως πιο μακροσκελής τρόπος για να φτάσουμε στην ουσία, η οποία είναι αυτή: στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ο νέος τρόπος για να αντισταθείς στην κυβέρνηση και το κράτος, είναι να προφέρεις στους γείτονές σου αστικές υπηρεσίες.

Μια ομάδα ντόπιων αναρχικών έστησαν το Portland Anarchist Road Care (Αναρχική Οδική Φροντίδα των Αναρχικών του Πόρτλαντ), αφού πλέον οι συνθήκες στους δημόσιους δρόμους έγιναν ανυπόφορες. Σε ένα email τους, οι οργανωτές αυτού του project μου εξήγησαν το γιατί:
Οδηγούμε σε αυτούς τους δρόμους κάθε μέρα και συχνά κοντεύουμε να μπλέξουμε σε ατυχήματα από ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες των δρόμων. Κόσμος έχει επικοινωνήσει μαζί μας, λέγοντάς μας πως τους έχουν διαλυθεί οι μηχανές ή ότι τους σκάνε συνέχεια τα λάστιχα. Περιμέναμε όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος να έρθει το κράτος και να φτιάξει τους δρόμους… Τελικά, καταλάβαμε ότι το κράτος δεν θα κάνει αρκετά, μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Portland Mercury, οι αναρχικοί έχουν ήδη επισκευάσει πέντε λακκούβες σε τρία τετράγωνα της νοτιοανατολικής οδού Σάλμον, ανάμεσα στην 37η και την 39η Λεωφόρο.
Στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, οι διοργανωτές εξηγούν πως, «όταν οι σκεπτικιστές έχουν μπροστά τους την αναρχία ως πολιτική θεωρία, ρωτούν ποιος θα φτιάχνει τους δρόμους». Οι εν λόγω ακτιβιστές απαντούν σε αυτούς που δεν πιστεύουν στην ιδεολογία τους, με το να εφαρμόζουν μια υποθετική πολιτική αντιδικία στον πραγματικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτουν το στερεότυπο που σκιαγραφεί τους αναρχικούς ως τεμπέληδες.

Ο Dylan Rivera, εκπρόσωπος του Τμήματος Μεταφορών του Πόρτλαντ, αντέδρασε στις κατηγορίες των αναρχικών περί «σοβαρότατης αμέλειας», εξηγώντας πως το πρόβλημα των λακκουβών οφείλεται στον ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα και στην ιδιαίτερα βροχερή άνοιξη, έναν συνδυασμό που δεν άφησε μεγάλα χρονικά περιθώρια για επισκευές, μιας και για να γίνουν εργασίες το οδόστρωμα πρέπει να παραμένει στεγνό. Ο Rivera παρότρυνε μάλιστα τους πολίτες να μην κάνουν DIY οδικές εργασίες σε δημόσιους δρόμους.

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα αυτή. Δεν είναι μια ασφαλής επιλογή για τον κόσμο να δουλεύει μέσα στη μέση του δρόμου και ενώ υπάρχει κίνηση», είπε, όταν μιλήσαμε τηλεφωνικά. Επιπλέον, τόνισε πως οι αναρχικοί δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα υλικά και ίσως καταλήξουν να προκαλέσουν ζημιές στο αμάξι κάποιου πολίτη, κάτι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον νόμο. Σημείωσε πως οι Αρχές τις πόλεις κάνουν ό,τι μπορούν, σχολιάζοντας πως μόνο την περασμένη Παρασκευή επισκεύασαν 950 λακκούβες και ζήτησε την υπομονή των πολιτών. Ο κόσμος όμως που δεν πιστεύει στη χρησιμότητα της ύπαρξης μιας κυβέρνησης, ίσως να μην δείχνει τόσο κατανόηση στις αρχές του Πόρτλαντ.

Οι άνθρωποι του Portland Anarchist Road Care μου είπαν πως, αν και δεν αποτελεί τον απώτερο στόχο του project, ελπίζουν πως μέσω της δράσης τους θα μπορέσουν να αλλάξουν το πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος την Αναρχία: «Θέλουμε να μάθει ο κόσμος για την Αναρχία με το να συμμετάσχει στις δράσεις των αναρχικών ή στις δράσεις εκείνες που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους και όχι μέσω κάποιου φίλτρου των media». 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *