Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής στην Έδεσσα: «Σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είναι έτοιμο ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο»

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, κατά τη σημερινή επίσκεψη του στην πόλη.

«Το έργο δε θα ολοκληρωθεί αύριο, αλλά έχει δρομολογηθεί και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είναι έτοιμο ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο», είπε ο Υπουργός. Ο ίδιος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι στεγάζονται σε πολυκατοικίες δικαστικές υπηρεσίες δύο μεγάλων αστικών κέντρων του νομού Πέλλας, Έδεσσας και Γιαννιτσών, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ενώ είχαν τους αναγκαίους πόρους δεν τους αξιοποίησαν.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η ΣΔΙΤ επελέγη -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα έργα. Πρόκειται για συμβάσεις που συνάπτονται με σκοπό την εκτέλεση έργων, στις οποίες τον εποπτικό ρόλο έχει το δημόσιο, παράλληλα όμως αξιοποιείται η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Η ανάγκη ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στην πόλη κρίνεται επιτακτική, καθώς το υπάρχον κτίριο που στεγάζονται όλες οι δικαστικές υπηρεσίες έχει κριθεί ακατάλληλο από την Επιθεώρηση Δικαστικών Κτιρίων, γεγονός που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Υπουργός.

Επίσης, από τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντονής, επανασυστήνεται μία μεταβατική έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου στην Έδεσσα, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος χωρίς υψηλό κόστος.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε τη δημιουργία δύο Πρωτοδικείων στην Αττική. Όπως εξήγησε ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί νόμος του 1981 που προβλέπει τη λειτουργία δύο ακόμη Πρωτοδικείων στην Περιφέρεια Αττικής, που θα συμβάλλουν στη μείωση δικαστικών εκκρεμοτήτων πολλών ετών. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με τους δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα συσταθούν τα Πρωτοδικεία.

Ο κ. Κοντονής συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Σάρλη και τη διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου κα. Σοφία Θελερίτη έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου, παρουσία των βουλευτών του νομού κ. Γιάννη Σηφάκη και κας. Θεοδώρας Τζάκρη και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις δικαστικές αρχές και τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Κοντονή, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια στο νομό -όπου μάλιστα έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία- ενώ εξήραν τη συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων της αρμοδιότητας του στην περιοχή.

Δέχθηκε ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας και στη συνέχεια σε ανοιχτή συγκέντρωση, στον ίδιο χώρο τοποθετήθηκε όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, το πολιτικό έργο της κυβέρνησης και σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *