Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Donald J. Trump: Δεσμεύσεις & Εφαρμογές - του Πέτρου Σμήνα

Donald J. Trump: Δεσμεύσεις & Εφαρμογές - του Πέτρου Σμήνα για το ialmopia.gr


Πριν από μερικούς μήνες το βλέμμα όλου του πλανήτη ήταν στραμμένο προς την Αμερική. Οι Αμερικανικές εκλογές για τον προεδρικό θώκο τον Νοέμβριο του 2016 αποτέλεσαν ορόσημο όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα καθόριζαν τον πλανητάρχη και 45ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρ ’όλο που η δημοκρατική Hilary Clinton κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τους πολίτες, ο ρεπουμπλικάνος Donald Trump κέρδισε την προεδρία με περισσότερους εκλέκτορες ανά πολιτεία. Μια εκλογική νίκη που σόκαρε τους Ευρωπαίους ηγέτες, διότι ο Trump αποτελούσε την πιο αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα τόσο για το μέλλον της Αμερικής όσο και για ολόκληρου του κόσμου.

Βεβαίως, η αβεβαιότητα αυτή συνδέθηκε κυρίως με το προεκλογικό του πρόγραμμα καθώς και με διάφορες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεσμεύτηκε να κάνει την Αμερική και πάλι σπουδαία «Make America Great Again» υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Μερικούς μήνες μετά την εγκατάσταση του στο Λευκό Οίκο, ο νέος πρόεδρος δέχεται κριτική από ηγέτες χωρών όσον αφορά στις πολιτικές του επιλογές και έχει περιορίσει τις διμερείς σχέσεις της Αμερικής με άλλα κράτη.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλά και πιο πολυσυζητημένες προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump αφορούν το μεταναστευτικό του πρόγραμμα και το τείχος του Μεξικού. Προκειμένου να διακόψει την εισροή μεταναστών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ δεσμεύτηκε πώς θα ανεγείρει τείχος στα σύνορα τους , το οποίο θα πληρώσει το ίδιο το Μεξικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια κίνηση από πλευράς Trump , ωστόσο δεν φαίνεται να ακυρώνει την προεκλογική του δέσμευση επειδή χρειάζεται χρόνο. Επιπλέον, το μεταναστευτικό διάταγμα που ανήγγειλε ο Trump το Μάρτιο με το οποίο απαγορεύονταν η είσοδος μεταναστών από έξι μουσουλμανικές χώρες, δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων. Η προσφυγή διαφόρων πολιτειών και οργανώσεων στα κατά τόπους εφετεία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του διατάγματος, πράγμα το οποίο δημιούργησε εμφανή σύγχυση στον νέο πρόεδρο. Ωστόσο, η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από λίγες μέρες, επαναφέρει την εφαρμογή διατάξεων του μεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου.

Στη συνέχεια, μια από τις δεσμεύσεις του νέου Προέδρου της Αμερικής που προκάλεσε αντιδράσεις, αφορούσε στις εκτρώσεις. Τόνισε πως θα καταστήσει τις αμβλώσεις παράνομες και εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων, οι συνεργάτες του έσπευσαν να δηλώσουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και η κάθε πολιτεία θα είχε την πρωτοβουλία να καταστήσει νόμιμες ή όχι τις αμβλώσεις καθώς και να επιβάλλει κυρώσεις.

Είναι γεγονός ότι σε προεκλογική του ομιλία στη Φλόριντα, ο Trump υποσχέθηκε πως θα ακυρώσει το γνωστό σε όλους σχέδιο υγείας Obamacare, το οποίο ο Obama είχε ως προτεραιότητα στους πολιτικούς του στόχους. Παράλληλα πρότεινε ένα πλεονεκτικό φορολογικό λογαριασμό στους κατόχους του Health Savings Account (ΗSA), στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα υψηλό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ οι εισφορές στο HSA θα είναι αφορολόγητες και θα μπορούν να περάσουν στους κληρονόμους, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση.

Τέλος, μια από τις πιο επίκαιρες προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump αφορούν την κλιματική αλλαγή και τη συνθήκη του Παρισιού. Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος χαρακτήρισε την υπερθέρμανση του πλανήτη ως «φάρσα Made in China», που είχε ως σκοπό να κάνει τους Αμερικανούς κατασκευαστές μη ανταγωνιστικούς ώστε να κατακτήσουν οι Κινέζοι την αγορά. Για το λόγο αυτό, υποσχέθηκε την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού και την παύση χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων. Η απόσυρση αυτή των ΗΠΑ από τη συμφωνία, δημιούργησε κλίμα έντονων αντιδράσεων από ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα το οποίο έγινε εμφανές στη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Εκεί οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη επέλεξαν την απομόνωση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επισημαίνοντας ότι τα άλλα κράτη μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού.

Συμπερασματικά, ο Donald Trump μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν διστάζει να εφαρμόσει την πολιτική του, ακόμα και αν αυτή προβλέπει ρήξη. Είπε πολλά, το θέμα όμως είναι τι θα υλοποιήσει απ’ όλα αυτά. Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη.




Πέτρος Σμήνας

Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *