Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Ο Ιβανόφ αρνείται την συμφωνία ο Τσίπρας περιμένει τηλεφώνημα του Ζάεφ - συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τον Ντιμιτρόφ

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έφτασαν σε ένα πακέτο λύσης την τελική μορφή του οποίου θα δώσουν οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ. Οι "καυτές πατάτες" γιά την ΑΘήνα είναι το όνομα με τον όρο Μακεδονία αλλά και η "σαλαμοποίηση" μίας λύσης που θα αφήνει ανοιχτά παράθυρα οτι "δώσαμε" και δεν πήραμε παρά υποσχέσεις στον χρόνο και γιά τα Σκόπια το erga omnes και οι Συνταγματικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Σ Ιβανόφ φρέναρε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού του Ζ. Ζάεφ με μία ανκοίνωση της προεδρίας που έλεγε ξερά και ρητά : «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ζάεφ είχε μιλήσει γιά "κατ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα" και ακόμα οτι θα συνομιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, προμηνύοντας το "επόμενο" βήμα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Ζάεφ, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα αποστείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία, όπως προβλέπει η νομική και επίσημη συμφωνία που έχουν κάνει επί της αρχής οι δύο χώρες

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η "μακεδονική γλώσσα, όπως είπε, και η ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων έχουν διασφαλιστεί από την συμφωνία που έχει πέσει στο τραπέζι καί ότι "ι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή", όπως υπογράμμισε και σε ανάρτηση που έκανε στο twitter, οποία ανέφερε:

Μπροστά στις εξελίξεις η ΝΔ προειδοποίησε την κυβέρνηση οτι οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις σε όσα είπε ο Ζ. Ζάεφ. Η Πειραιώς με ανακοίνωσή της τονίζι οτι :

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν άμεση εξηγώντας οτι δεν υπάρχει ακόμα καμία λύση:

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.
Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *