Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Απειλεί με παραίτηση ο Νίκος Κοτζιάς - Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση

Τη σοβαρότερη κρίση στη μέχρι τώρα πορεία της περνάει η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται «απειλές» εκ των έσω.

Κατά πληροφορίες του iefimerida, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου -και αφού είχε γίνει μαλλιά κουβάρια με τον Πάνο Καμμένο- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε την ηγεσία του Μαξίμου με παραίτηση.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης δεν του παρείχαν την αναμενόμενη κάλυψη στο υπουργικό μετά την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.

Ήθελε να δοθεί μάθημα στον Καμμένο

Σύμφωνα πάντα με όσα μεταφέρουν άνθρωποι που ήταν παρόντες, ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε ότι έπρεπε να δοθεί ένα μάθημα στον Πάνο Καμμένο, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, το γεγονός ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στο «εκρηκτικό του χαρακτήρα Κοτζιά», εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον της συνεργασίας του και με τον Πάνο Καμμένο και όχι μόνο.

Αιχμές για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων

Στο υπουργικό ακούστηκαν πρωτοφανείς και βαριές κουβέντες, με τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφήνει υπονοούμενα ακόμα και για τη διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά.

Μάλιστα, τον διάλογο ανάμεσα σε Καμμένο και Κοτζιά -για τα κονδύλια του υπουργείου- αποκάλυψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Πράγματι, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, η σπίθα για τη φωτιά που ακολούθησε μπήκε όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ!

Στη συνέχεια το κλίμα πήρε τροπή προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών και συνεχίστηκε με τον Νίκο Κοτζιά να κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι ασκεί προσωπική πολιτική που κάνει κακό στην κυβέρνηση και στη χώρα, και τον υπουργός Άμυνας, που σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδιάστηκε, να επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να έχει διαφορετική άποψη στο «Μακεδονικό» και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο υπουργούς ήταν θυελλώδης:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Αψιμαχία για διαρροές

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση επανήλθε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίησή του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου», φέρεται να του είπε.

«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα», του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή η έντονη συζήτηση κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε πολλές προσωπικές αιχμές.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.

Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί, όπως είπε, τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στη ΝΔ».

Σκέψεις για παραίτηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ συνεχίζονταν η συνεδρίαση, και η επίσκεψή του – εκτάκτως – στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπου προφανώς συζητήθηκαν όσα είχαν διαδραματιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Το ξαφνικό ραντεβού δεν πέρασε απαρατήρητο, και μπορεί μεν η επίσημη δικαιολογία να ήταν ότι αφορούσε την ενημέρωση του Προέδρου, αλλά δεν ήταν άσχετο με τη δυσφορία Κοτζιά για τις εξελίξεις και τον ρόλο του κ. Καμμένου στην εξωτερική πολιτική.

Ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έφτασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξοργισμένος γιατί θεώρησε ότι όλοι στήριξαν τον Καμμένο και κανείς τον ίδιο στο υπουργικό συμβούλιο, και μάλιστα είπε και στον κ. Παυλόπουλο ότι σκέφτεται να παραιτηθεί.

«Οι ΑΝΕΛ έχουν διαλυθεί στη Βόρεια Ελλάδα!»

Η πρωτοφανής κρίση που σοβεί στην κυβέρνηση δεν είναι άσχετη με τις δημοσκοπήσεις και το μέλλον του κόμματος του Πάνου Καμμένου που μέχρι στιγμής στις έρευνες δεν καταφέρνει να περάσει το όριο του 3%.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας μέσα το υπουργικό Συμβούλιο, εξηγώντας την στάση του σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών:

«Οι ΑΝΕΛ έχουν διαλυθεί στην Βόρεια Ελλάδα. Εχουν κλείσει όλες οι οργανώσεις».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο Τέρενς Κουίκ που είπε οτι ο χειρισμός της πρότασης μομφής απο τη Νέα Δημοκρατία και οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση οτι καταψηφίζοντας την πρόταση μομφής ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δίνουν το πράσινο φώς για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν το σημείο καμπής που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *