Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Φ.Σ. Έδεσσας « Μέγας Αλέξανδρος» - Παρουσιάστηκε το «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού» στην Έδεσσα

Μια εκδήλωση με διττό χαρακτήρα ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Μαρκοβίτη «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού», εκδόσεις Επίκεντρο. Μιας και ο ήρωας του βιβλίου ήταν ιδρυτικό μέλος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας «Μ.Αλέξανδρος» και αυτό το ιστορικό στοιχείο αναφέρεται στο εν λόγω βιβλίο –μια συγκλονιστική βιογραφία του «ιεραπόστολου επαναστάτη» Μάρκου Μαρκοβίτη, που αφιέρωσε την σύντομη ζωή του στην επιδίωξη «να φέρει την ευτυχία στους ανθρώπους».

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Χατζηπέγιου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα γεγονότα και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην σύλληψη της ιδέας και την δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου, έναν αιώνα πριν.

Στην ιδρυτική ομάδα ήταν οι: Γεώργιος Κύρτσης, Γεώργιος Βαταντζής, Δημήτριος Βυζοβίτης, Πέτρος Λάζιος, Θωμάς Βασιλειάδης, Γεώργιος Παπαθεοδώρου και ο Μάρκος Μαρκοβίτης από την Νάουσα.

Για τον τελευταίο, πρωταγωνιστή του βιβλίου, μίλησαν οι: Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής και ο συγγραφέας Μάριος Μαρκοβίτης.

Ο Στρ.Δορδανάς ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο και το κλίμα της εποχής του Μεσοπολέμου, εντάσσοντας τη δράση του επαναστάτη Μ.Μαρκοβίτη στην όλη εξέλιξη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Η σύντομη ζωή του συμπυκνώνει και αντιπροσωπεύει τις ζωές και άλλων συντρόφων του «που θυσίασαν τα πάντα για να μην προδώσουν τις ιδέες τους και βρέθηκαν στο τέλος οι ίδιοι προδομένοι», όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου.

Ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης προσέγγισε το βιβλίο μέσα από τις άμεσες και έμμεσες αντανακλάσεις αυτών και παρόμοιων ιστοριών, που συνέβησαν στα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, και αποτυπώθηκαν στην πεζογραφία και την ποίηση του Άρη Αλεξάνδρου και του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου.

Τέλος ο συγγραφέας Μάριος Μαρκοβίτης αναφέρθηκε στην περιπέτεια του βιβλίου του, στην σύνθεση του και την προσπάθειά του να κρατήσει συναισθηματική απόσταση, ν΄αποφύγει την «παγίδα του συγγενικού συναισθηματισμού και των μεροληπτικών σχολίων και εκτιμήσεων». Χαρακτήρισε το βιβλίο «βιογραφικό και ιστορικό», «μυθιστορηματικό» συνάμα, σαν την πολυτάραχη ζωή του Μάρκου-Ochalis, σαν την «σημαδεμένη» ζωή των συγγενών του σε Ελλάδα και Ρωσία.

Το πλούσιο αρχειακό υλικό από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, οι μαρτυρίες, οι φωτογραφίες και η βιβλιογραφική τεκμηρίωση των ιστορούμενων γεγονότων κάνουν το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ένα βήμα για περαιτέρω έρευνα αυτής της ιστορικής περιόδου.

Το ενδιαφέρον του κοινού εκφράστηκε και από τις πολλές ερωτήσεις προς τον συγγραφέα.

Με αφορμή την εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος διένειμε την φωτογραφία των ιδρυτικών μελών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *