Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ερευνα: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για καρκίνο στο πάγκρεας στους υπέρβαρους εφήβους

Στην άμεση σύνδεση της εφηβικής παχυσαρκίας με την ανάπτυξη ενός από τους πιο επιθετικούς καρκίνους, αυτόν του παγκρέατος, καταλήγει μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Rabin και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας ως ενήλικες. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο άντρες και πάνω από 700.000 γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από το 1967 έως το 2002, όταν ήταν μεταξύ 16 και 19 ετών. Κατά τη διάρκεια 23 ετών παρακολούθησης, 551 συμμετέχοντες -423 άντρες και 128 γυναίκες- διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενήλικες των οποίων το βάρος ήταν πάνω από το 95ο εκατοστημόριο στην εφηβεία, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν 3,67 φορές μεγαλύτερος για τους άντρες και 4,07 για τις γυναίκες.

Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι όσοι άντρες είχαν το ανώτερο φυσιολογικό βάρος ή ήταν υπέρβαροι επίσης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας κατά 49% έως 97%.Το συμπέρασμα των ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου Rabin και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, είναι ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι 4 φορές υψηλότερος σε ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην εφηβεία.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου και συγκαταλέγεται στις πιο απειλητικές, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης που δυσχεραίνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Βάσει διεθνών δεδομένων, ο ρυθμός εμφάνισής του αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα παγκοσμίως.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *