Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Τα 11 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου και πιθανότατα αγνοείς

Έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο, πράγμα που οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την δράση της αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο όλο το σώμα. Χωρίς αυτήν την πολύτιμη πρωτεΐνη, κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί.

Από αυτή και μόνο τη λειτουργία του είναι αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για την καλή λειτουργία του συνόλου του οργανισμού η επαρκής πρόσληψη σιδήρου κυρίως μέσα από τη διατροφή μας. Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις γυναίκες λόγω της εμμήνου ρύσεως.

Ενα από τα κύρια και χαρακτηριστικά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι το έντονο αίσθημα κόπωσης. Εάν νιώθετε κουρασμένοι, κακοδιάθετοι ή περισσότερο αδύναμοι απ’ ότι συνήθως, καλό θα ήταν προληπτικά να εξετάσετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας.

Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί στην αναιμία. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας, το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται, την ηλικία σας και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας.


Δείτε ποια είναι τα 11 βασικότερα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου:

1. Ασυνήθιστη κόπωση

2. Δύσπνοια

3. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

4. Χλωμό πρόσωπο

5. Τριχόπτωση

6. Κρύα πόδια και χέρια

7. Ταχυπαλμία

8. Πόνος στη γλώσσα

9. Νευρικότητα

10. Λαχανιάζετε εύκολα

11. Προβλήματα συγκέντρωσης

Τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας όπως το αρνί, το κατσίκι, το χοιρινό, το μοσχάρι, το συκώτι αλλά και τα ψάρια, τα πουλερικά και τα θαλασσινά όπως στρείδια, μύδια.

Αν παρουσιάζετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να προχωρήσετε σε εξέταση φερριτίνης, η οποία μετρά τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *