Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Αφιέρωμα: Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Μεγαπλατάνου στα κοιμητήρια του χωριού χτισμένος το 1860

Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Μεγαπλατάνου, βρίσκεται μισό χιλιόμετρο νότια του οικισμού στην έξοδο του προς το Μοναστηράκι. 
 
Η εκκλησία χρονολογείται περίπου από το 1860. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική δίχως τρούλο, που διαθέτει γυναικωνίτη, άμβωνα και κωδονοστάσιο. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ο γυναικωνίτης ή "υπερώο" αποτελούσε την ιδιαίτερη θέση των αυτοκρατόρων και των τοπικών αρχόντων. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όμως, ο γυναικωνίτης χρησιμοποιήθηκε ως θέση των γυναικών, χαρακτηριστική της κοινωνικής τους απομόνωσης. 
 

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι διακοσμημένη με παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο, που αποτελείται από εικόνες του περασμένου αιώνα. Εντύπωση προκαλεί η είσοδος της εκκλησίας, η οποία αποτελείται από μια ιδιαίτερη μικρή, ξύλινη πόρτα, με το χαρακτηριστικό μεταλλικό υπερμεγέθες της κλειδί. Οι κάτοικοι του χωριού εξηγούν ότι το χαμηλό ύψος της απέτρεπε, επί τουρκοκρατίας, την είσοδο των τούρκων στην εκκλησία με το άλογο τους. 
 

Ταυτόχρονα είχε ως στόχο την ένδειξη σεβασμού από τους επισκέπτες, οι οποίοι αναγκαστικά εισέρχονται στο εσωτερικό του ναού σκυφτοί. Διαβαίνοντας την πόρτα, ο επισκέπτης διαπιστώνει το ιδιαίτερο μεγάλο πλάτος των τοίχων της εκκλησίας (περίπου 80 εκ). Τυχαία αποκόλληση στρωμάτων "ασβέστη" που χρησιμοποιείτο για δεκαετίες για την βαφή των τοίχων της εκκλησίας, αποκάλυψε τμήμα αγιογραφίας στο εσωτερικό της. Ιδιαίτερα δείγματα έχουν αποκαλυφθεί στο ιερό του ναού, με χαρακτηριστική την εικόνα της "Παναγίας της Πλατυτέρας". 
 

Όλοι οι Άγιοι που απεικονίζονται φέρουν σκαμμένα μάτια, καταστροφή η οποία έγινε σύμφωνα με τους κατοίκους του Μεγαπλατάνου, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών αυτών βρίσκεται ακόμα καλυμμένο. 
 

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Η εκκλησία γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τελείται θεία λειτουργία υπό το φως των κεριών. Η εκκλησία σκόπιμα ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκε, ώστε να κρατήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *