Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Πορεία και κείμενο μαθητών Γυμνασίου Σκύδρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, συνάντηση με τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου

Πορεία στο κέντρο της πόλης της Σκύδρας και στάση μπροστά στο Δημαρχείο πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου 2019 μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Σκύδρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών που κατατέθηκε για ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου υποδεχόμενη τις μαθήτριες και τους μαθητές τόνισε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: Το γειτονικό κράτος δεν έχει σχέση με τη Μακεδονία κι αυτά τα λένε επιστήμονες που έχουν μελετήσει επί σειρά ετών το ζήτημα και τα λένε όχι ελαφρά τη καρδία αλλά έχοντας τις γνώσεις κι ασχολούμενοι πολλά χρόνια με το ζήτημα. Όταν ο πρόεδρος Γκλιγκόρωφ έλεγε πριν από χρόνια ότι δεν έχουν σχέση με τους Μακεδόνες και ότι είναι Σλάβοι, δεν μπορούμε εμείς οι Έλληνες, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρεί σ΄ συμφωνία. Εμείς λέμε ναι στο δικαίωμα του γειτονικού κράτους για αυτοπροσδιορισμό με βάση όμως τα δικά τους χαρακτηριστικά. Λέμε όχι στην παραχάραξη της ιστορίας, όχι στο να κλέψουν το όνομα της Μακεδονίας, γιατί πραγματικά το όνομά μας είναι η ζωή μας, είναι η ψυχή μας. Ήδη, από το γειτονικό κράτος ο πρωθυπουργός κι άλλοι άρχισαν μιλάνε για Μακεδόνες, ιθαγένεια, για μακεδονικό κράτος. Εμείς είμαστε απέναντι σ΄αυτό, το καταδικάζουμε. Είμαστε από τους Δήμους που από την πρώτη στιγμή βγήκαν μπροστά, για να υψώσουμε τη φωνή μας, να δηλώσουμε ότι γίνεται παραχάραξη της ιστορίας μας, ότι γίνεται ένα μεγάλο λάθος, ότι μας κλέβουν την ιστορία μας, μάς κλέβουνε το όνομά μας. Γι΄αυτό με όλους εσάς, με τη νεολαία μας, με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο είμαστε εδώ για να δώσουμε τους δικούς μας αγώνες. Παράλληλα, θέλω να σας πω ότι είμαστε αντίθετοι με τη βία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και για οποιοδήποτε λόγο. Γιατί με τη βία αυτός που έχει δίκιο το χάνει. Εύχομαι να είμαστε καλά, να πάνε όλα καλά για τη χώρα μας, να ξέρουμε τι διεκδικούμε και να το κάνουμε συνειδητά, και είμαι σίγουρη ότι κι εσείς ανήκετε σ΄αυτήν την κατηγορία. Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε δύναμη, ελπίδα, αισιοδοξία και είμαστε εδώ για να πορευτούμε όλοι μαζί.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των μαθητών παρέδωσε στη Δήμαρχο Σκύδρας, ζητώντας τη δημοσιοποίησή του, το παρακάτω κείμενο που απευθύνετε προς τους Βουλευτές:

« Όπως ενδεχομένως πληροφορηθήκατε, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Σκύδρας κατάληψη και πορεία από εμάς τους μαθητές του Γυμνασίου Σκύδρας. Ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι εκδηλώσεις ήταν για να εκφράσουμε σαν σχολείο, ως περήφανοι Μακεδόνες, τη δυσαρέσκειά μας και την έντονη αντίθεσή μας στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το θέμα το πήραμε αρκετά σοβαρά και σκεφτήκαμε πως η φωνή μας πρέπει να ακουστεί. Είναι ένα εθνικό και πολιτιστικό θέμα το οποίο ευαισθητοποίησε αρκετά παιδιά, όμως δεν αρκεστήκαμε σ΄αυτό. Το αίτημά μας λοιπόν είναι να ψηφίσετε ΟΧΙ στη συμφωνία αυτή. Να αναλογιστείτε και να συμπεριλάβετε στη σκέψη σας τη φωνή μας. Αποδοκιμάζοντας την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου αυτό το ζήτημα, αυτό το εθνικό ζήτημα, χωρίς να υποβάλει τις προτάσεις της στη κρίση του ελληνικού λαού. Καλούμε λοιπόν εσάς τους Βουλευτές του νομού μας, αλλά και όλη την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία ψηφίζοντας ΟΧΙ σ΄αυτή τη συμφωνία. Να αρνηθείτε τον απατριωτισμό αυτόν, να αρνηθείτε την παραχάραξη, την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας.

Να μην διαπραγματευθεί άλλο αυτό το θέμα, να μην χαρίσουμε το όνομά της Μακεδονίας για το συμφέρον κάποιου. Να πείτε ΝΑΙ στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας και να πείτε ΟΧΙ στο σφετερισμό της ιστορίας.

Αναλογιστείτε αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα για τη Μακεδονία, αναλογιστείτε τους Έλληνες, τον ελληνικό λαό, που «μάχεται» και αγωνιά τόσο καιρό.

Μην χαρίσουμε το τίμιο όνομα της Μακεδονίας.

Παρακαλούμε αυτή η επιστολή να ακουστεί!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *