Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Οριστικοποιήθηκε η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και δήμους κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου  στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις κατατίθεται τη Δευτέρα και μέσα στο νομοσχέδιο θα είναι και το θέμα με τις συντάξεις χηρείας και το θέμα των απολύσεων που θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου το 2019 και τα επόμενα έτη όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο πακέτο των μέτρων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες χωρίς να έχει γίνει προσδιορισμός του χρόνου.

Οι προτάσεις για τα μέτρα θα παρουσιαστούν και στην τρόικα, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στις 17:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για τις 120 δόσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου.

Οι ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τις 120 δόσεις, και ιδίως για το σκέλος που αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, είναι πάντως έντονες και είναι βέβαιο ότι θα εκφραστούν στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά μεθαύριο στην Αθήνα. Έτσι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών θα ψηφιστεί χωρίς ουσιώδεις αλλαγές ή η τελική μορφή του θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αρχική, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Οι παροχές

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων από τους οφειλέτες σχεδιάζεται να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ μέσα στις προσεχείς ημέρες επιδιώκεται να ανακοινωθούν και οι προεκλογικές παροχές. «Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Όσα πετύχαμε είναι το μεγάλο μας όπλο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας χθες στην Κρήτη, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε χθες ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019-2020. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η διανομή δεν θα γίνει υπό τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος» και ότι εξετάζονται άλλες λύσεις, που να έχουν «πιο μόνιμο χαρακτήρα».

Αναφερόμενος όχι μόνο στο 2019, αλλά και στο 2020, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμάται ότι «φωτογράφισε» την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης-1-2020, υπό την πίεση της σχετικής τροπολογίας που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) φέτος και 800 εκατ. ευρώ το 2020 (0,4% του ΑΕΠ), ενώ συνολικά την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 5,5 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ), ο οποίος ωστόσο είναι προϊόν υπερβολικής λιτότητας. Στο Πρόγραμμα σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός «θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».

Οι ελαφρύνσεις και οι «μποναμάδες» που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη περιλαμβάνουν μέτρα, όπως:

– Η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, με δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.

– Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εστίαση κ.ά., από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%. Σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις στόχος είναι να ισχύσουν από φέτος.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά. Το μέτρο αυτό, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά), είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

– Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα… καταργούσε το 2015.

– Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015, με δημοσιονομικό κόστος 150-200 εκατ. ευρώ. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν έκπτωση 1,5%, η οποία είχε αυξηθεί στο 2% προτού καταργηθεί το μέτρο. Ωστόσο, το όφελος των φορολογουμένων θα είναι πενιχρό. Ενδεικτικά, 2.550.047 φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι φόρο 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.341 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο. Εάν το σύνολο των φορολογουμένων αυτών πλήρωνε εφάπαξ τον φόρο, θα κέρδιζε κατά μέσο όρο έκπτωση μόλις 26,82 ευρώ.

– Εφάπαξ επιδόματα τύπου «13ης σύνταξης» ή/και χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

 
 
απο το skai-protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *