Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτός είναι ο αθλητισμός: Η συγκλονιστική κίνηση του δρομέα από τη Γουινέα Μπισάου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Μπραϊμα Νταμπό επιλέγοντας αντί να κοιτάξει τον δικό του χρόνο, να βοηθήσει τον συναθλητή του που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει στον αγώνα των 5000 μέτρων, έστειλε σε όλο τον πλανήτη το πιο όμορφο μήνυμα του αθλητισμού.

Ο αθλητής της Γουινέα Μπισάου, Μπραϊμα Νταμπό, μπορεί σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου να μην κερδίσει κανένα μετάλλιο. Θα έχει κερδίσει όμως τον θαυμασμό και την αναγνώριση ολόκληρου του πλανήτη. Σε ένα από τα πιο συγκινητικά στιγμιότυπα στην ιστορία της διοργάνωσης, στον αγώνα των 5000 μέτρων αποφάσισε να αφήσει στην άκρη την προσπάθειά του και να βοηθήσει τον συναθλητή του από την Αρούμπα, Τζόναθαν Μπάσμπι που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει έχοντας ξεμείνει από δυνάμεις.

Αμέσως μετά μιλώντας στα ΜΜΕ ο Νταμπό ανέφερε χαρακτηριστικά «Σκοπός μου ήταν να εκπροσωπήσω τη χώρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαι χαρούμενος που κατάφερα να βοηθήσω το άλλο παιδί. Τον είδα που δεν έτρεχε κανονικά και κατάλαβα πως δεν πρόκειται να τερματίσει. Ήξερα πως δεν πρόκειται να καταρρίψω το προσωπικό μου ρεκόρ και σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να τον βοηθήσω να τερματίσει. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός ενός αγώνα».

Η γλώσσα που μιλούσαν μπορεί να μην ήταν ίδια και αυτό δεν τους επέτρεπε σε κάθε περίπτωση να έχουν ένα μακρή διάλογο. Όμως αυτό περνούσε σε δύτερη μοίρα. «Με ευχαρίστησε πολλές φορές, δεν μπορούσε καλά καλά να μιλήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και άρα η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να κρατήσει πολύ».

Αξίζει όμως και μία αναφορά σε μερικά στοιχεία για τη Γουινέα Μπισάου που ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 1958. Πρόκειται για μία χώρα που στα 46 χρόνια ιστορίας της έχει προλάβει να «δει» από στρατιωτικά πραξικοπήματα (1984, 1999, 2003, 2012) μέχρι άγριο εμφύλιο (1999) και δολοφονία προέδρου (2009). Το να μπορέσει ένας πρόεδρος να ολοκληρώσει ειρηνικά μία θητεία του μοιάζει απίθανο και η πολιτική αστάθεια αποτελεί πλέον... κανονικότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πρόκειται για μία χώρα που ο αναλφαβητισμός ανέρχεται στο 86%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το 1/15 εκείνου της Ελλάδας.

Ο Νταμπό έστειλε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα πως ο αθλητισμός ενώνει, ανεξαρτήτως χώρας, ανεξαρτήτως γλώσσας. Οι αξίες που μπορεί να καλλιεργήσει ο αθλητισμός μπορούν να ανθίσουν ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.










0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *