Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Ερευνα απαντά στο ερώτημα: Πιο επικίνδυνος ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ή τι βλέπουν τα παιδιά;

Ο χρόνος που τα παιδιά περνούν βλέποντας τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο αν και μάλλον αυτό δεν έχει να κάνει με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα των προγραμμάτων, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καστιγιόν Jaume 1 στην Ισπανία, διερεύνησε τις συνήθειες μισό εκατομμυρίου παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν 58 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 480.000 άτομα κάτω των 18 ετών. Από αυτές τις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν 30 (106.000 συμμετέχοντες) στις οποίες έγινε σύγκριση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις μετρήθηκαν με δοκιμασίες γλωσσικών και μαθηματικών ικανοτήτων.
Ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση δεν επηρέασε τις επιδόσεις τους

Εν τέλει προέκυπτε μια συνολική, σύνθετη βαθμολογία η οποία συνιστούσε το μέσο όρο από τη βαθμολογία σε τέσσερα τεστ (αγγλικών, γλώσσας, μαθηματικών και φυσικής) και είχε κλίμακα από 1 έως 36.

Ως χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη θεωρήθηκε ο χρόνος στην τηλεόραση, στο κινητό και σε βιντεοπαιχνίδια. Διαπιστώθηκε ότι ο γενικός χρόνος που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες δε συσχετίστηκε με πτώση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Σημαντικό το τι παρακολουθούν τα παιδιά στην τηλεόραση

Η δρ Μιρέια Αντελαντάντο-Ρενό, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, τονίζει ότι η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου στις οθόνες στην παιδική ηλικία συνδέεται με διάσπαση προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς και κακές διατροφικές συνήθειες. Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη επίβλεψης στο τι βλέπουν τα παιδιά και οι έφηβοι στις οθόνες και μείωση του συνολικού χρόνου που περνούν μπροστά σε αυτές για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων.
Προειδοποιούν οι γιατροί για τα κινητά τηλέφωνα

Ηδη, φέτος, Βρετανοί γιατροί καλούν τους γονείς να απαγορεύσουν στα παιδιά τους τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο τραπέζι και πριν από τον ύπνο. Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά από 7 έως 12 ετών έχουν έξυπνο κινητό ή tablet.

Η Σάλι Ντέιβις, η επικεφαλής βρετανίδα γιατρός τονίζει ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα ίδια, οι γονείς ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτικοί για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των παιδιάτρων, αυτοί τονίζουν ότι τα προβλήματα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκκινούν όταν διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών και την ευημερία την οικογένειας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *