Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μαύρη επέτειος για την ΠΕ Πέλλας: 40 χρόνια από την πλημμύρα που στοίχισε τρεις ζωές [ΒΙΝΤΕΟ]

Πριν από 40 χρόνια καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την Πέλλα και κρατάνε μια εβδομάδα περίπου.

Η στάθμη του νερού στο φράγμα του Άγρα (πάνω από την Έδεσσα) ανεβαίνει επικίνδυνα. Οι αρχές αναγκάζονται να ανοίξουν τα θυροφράγματά του φράγματος για να μην πλημμυρίσει η πόλη της Έδεσσας. Δυστυχώς το φράγμα έσπασε και τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν και παρέσυραν ότι έβρισκαν στην πορεία τους, όπως αναφέρει ο Δημήτριος Τσουφλίδης. 

Πέντε χρονών τότε θυμάμαι την εικόνα με τα νερά να πλησιάζουν την Κρύα Βρύση απο το Γυμνάσιο του Κοτσιρίλου.

Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες σε υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις και σπίτια, κλονίζοντας τη ζωή των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Κάμπου των Γιαννιτσών και των υπολοίπων περιοχών αναγκάστηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα να μετακομίσουν κυρίως στα Γιαννιτσά (ο παλιός Αντιπρόεδρος Κρύας Βρύσης κ. Χάλης μου περιέγραψε περιστατικό πως τους επισκέφτηκε σε σχολείο των Γιαννιτσών), αλλά και στην Αλεξάνδρεια. Επίσης πολλοί κάτοικοι μετέβησαν σε χωριά ή πόλεις που διέμεναν συγγενείς τους για να τους φιλοξενήσουν, ενώ προσπαθούσαν καθημερινά να μαζέψουν και να σώσουν ότι μπορούσαν από την περιουσία τους.

Τη δικιά μου οικογένεια την παρέλαβε ο θείος μου Παναγιώτης Ιωακειμίδης που ήρθε με τον γεωργικό του ελκυστήρα από το Αγγελοχώρι Ημαθίας. Ο πατέρας μου είχε μείνει πίσω για να δει τι μπορούσε να σώσει από το σπίτι μας που είχε περίπου ένα μέτρο νερό. Η Πέλλα θρήνησε τρεις νεκρούς.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της ΕΡΤ3 που περιγράφει το χρονικό εκείνων των ημερών.





Από τον Δημήτριο Τσουφλίδη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *