Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή, υποφέρει εκτός από τις αλλεργίες της άνοιξης και από φθινοπωρινές αλλεργίες.

Ο δροσερός αέρας και η υγρασία του φθινοπώρου ευνοούν την αύξηση των αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα και προκαλούν έντονα ενοχλητικά συμπτώματα στου αλλεργικούς ασθενείς όμοια με αυτά της άνοιξης.

Αίτια φθινοπωρινών αλλεργιών

Αγριόχορτα: Κατηγορία φυτών που κυρίως ανθοφορούν την άνοιξη, η γύρη τους συνεχίζεται να παράγεται το φθινόπωρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ¾ των ατόμων που έχουν ευαισθησία στα φυτά αυτά να παρουσιάζουν έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων τους ακόμη και το φθινόπωρο.

Ακάρεα της σκόνης: Τα τελευταία χρόνια η αλλεργία στα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση κυρίως στους φθινοπωρινούς μήνες. Π.χ. (τα διπλά τζάμια,η μόνωση των τοίχων-σκεπής) και άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ελαττώνουν τον αερισμό μέσα στα σπίτια και προάγουν τις συνθήκες που χρειάζονται τα ακάρεα για να αναπτυχθούν.

Μύκητες-μούχλα: Αναπτύσσονται σε μεγάλα ποσοστά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Συμπτώματα φθινοπωρινών αλλεργιών

Η κύρια αλλεργική πάθηση που παρουσιάζει έξαρση από τα αγριόχορτα, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τους μύκητες είναι η αλλεργική ρινίτιδα με τα παρακάτω συμπτώματα:

Φτέρνισμα
Μπούκωμα
Καταρροή
Βήχας
Συνάχι

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε κυρίως είναι η έξαρση του άσθματος.
Με ποιo τρόπο θα διαγνώσουμε τις φθινοπωρινές αλλεργίες;

Ιατρικό ιστορικό
Αλλεργικά τεστ
Rast test (εξέταση αίματος)

Αντιμετώπιση φθινοπωρινών αλλεργιών

Φαρμακευτική αγωγή: Τοπικά κορτικοστεροειδή σπρέι για την μύτη,αντισταμινικά,ενέσιμη ανοσοθεραπεία και καινούργιες θεραπείες με μονοκλονικά αντισώματα.

Πρόληψη-αποφυγή αλλεργιογόνων.
Καλός καθαρισμός χώρων και επαρκής αερισμός τους.
Αλλαγή κάθε χρόνο φίλτρων στα κλιματιστικά.
Μείωση ποσοστού υγρασίας εσωτερικών χώρων με την χρήση κατάλληλων συσκευών.
Αποφυγή χαλιών σε υπόγεια και μπάνια
Χρήση μάσκας κατά την διάρκεια εργασιών




Γράφει η Ευθυμία Πολύζου, Αλλεργιολόγος,Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Κέντρου Metropolitan General

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *