Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά

Τουρκικά F-16 και F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγους

Δεν σταματούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Νέες υπερπτήσεις πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. Ειδικότερα, στις 10:56 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Παναγιά και στις Οινούσσες στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα. Στις 11:25 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών προχώρησε σε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 33.000 πόδια.

Ακολούθησε στις 12:47 νέα υπερπτήση από τα δύο τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε ακόμη χαμηλότερο ύψος, στα 21.000 πόδια. Τέλος στις 13: 31 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια, ενώ στις 13:34 δύο τουρικά F-4 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 11.000 ποδών. Στις 14:14 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ στην περιοχή περιόδευε ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκβιάδης Στεφανής. Στις 24 Δεκεμβρίου τα τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει πάνω από Ρω, Στρογγύλη, Καστελόριζο, Παναγιά και Οινούσσες ενώ είχαν προχωρήσει σε 56 παραβιάσεις.

Ανήμερα Χριστούγεννα έξι τουρκικά F-16 παραβίασαν συνολικά έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο ενώ στις 26 Δεκεμβρίου τρία ζεύγη η τουρκικών F-16 προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές. 

Ρεκόρ παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας. Από τις μόλις 90 που ήταν το 2009 έφτασαν τις 2032 το 2019. Το 2018 παρότι τα στοιχεία δείχνουν μειούμενη την τάση προκλητικότητας, φτάσαμε τέσσερις φορές μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο. Η μία ήταν στις 17 Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός επακούμβησε την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η δεύτερη ήταν στις 12 Φεβρουαρίου, όταν η ακταιωρός – σε μέγεθος κορβέτας – UMUT, εμβόλισε το ΠΑΘ Γαύδος, προξενώντας του σοβαρές ζημιές στην υπερκατασκευή. Στις 16 Απριλίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ με δηλώσεις του διατεινόταν ότι άνδρες του τουρκικού κατάφεραν να ανέβουν στις νήσους Μεγάλο Ανθρωποφάγο και να κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες που νεαροί είχαν υψώσει πρόσφατα. Και η τέταρτη ήταν όταν οι Τούρκοι έστειλαν το Barbaros ανάμεσα από την Ελληνική και Κυπριακή οριογραμμή της ΑΟΖ για έρευνες, τις οποίες, όμως δεν πραγματοποίησε ποτέ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *