Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Τι θα δει ο Αϊ Βασίλης; Χριστουγεννιάτικες ταινίες για όλα τα γούστα!

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης ή μόνος στο σπίτι; Μια υπέροχη ζωή ή άγρυπνος στο… σαλόνι; Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεστε, το Flix έχει μια ταινία και για τις δικές σας γιορτές!

Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων είναι μία, το «It’s a Wonderful Life», που πάντα παίρνει τα πρωτεία στις ετήσιες λίστες και πάντα χτυπάει καμπανάκι στην καρδιά. Αλλά δεν είναι η μόνη. Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά έχουν αποτελέσει το ντεκόρ για γνωστές κι αγαπημένες ταινίες, για απρόσμενες ταινίες (από τον «Ben Hur» μέχρι τους «12 Πίθηκους» και τον «Πολίτη Κέιν») και… για ελληνικές ταινίες, τη «Στρέλλα», τον «Κυνόδοντα» και, φυσικά, «Το Τανγκό των Χριστουγέννων»!

Ταυτόχρονα, οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι, για κάποιο μυστήριο λόγο, η τέλεια περίοδος να βλέπεις ταινίες στο σπίτι: μόνος ή με παρέα, με ζεστή σοκολάτα ή σκληρό αλκοόλ, για γέλια ή για κλάματα.

Dιαβάστε και μια επιλογή των αγαπημένων μας, περισσότερο ή λιγότερο Χριστουγεννιάτικων, ταινιών που θα μας κάνουν παρέα κι αυτές τις γιορτές, σα μια σταθερή αξία σ’ ένα κόσμο που αλλάζει.

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες


«Falling In Love», Ούλου Γκρόσμπαρντ, 1984

Μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί στο τέλειο αν πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Μέριλ Στριπ! Ρομαντική ιστορία του Φρανκ και της Μόλι που γνωρίζονται όταν μπερδεύουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. Παντρεμένοι κι οι δυο θα ερωτευτούν βαθειά αλλά με προδιαγεγραμμένη κατάληξη.


«About A Boy», Κρις και Πολ Γουάιτς, 2002

Ποιος είδε αυτήν την ταινία και δε ζήλεψε τον Γουιλ Φρίμαν του Χιου Γκραντ, ο οποίος δε δουλεύει αλλά ζει άνετα από τα δικαιώματα του ενός και μοναδικού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού που έγραψε ο πατέρας του κι έγινε classic! «No man is an island» θ’ ανακαλύψει ο Γουιλ μέσα από τη γνωριμία του με τον επίμονο, απρόβλεπτο Μάρκους που διεκδικεί την αγάπη του.


«Love Actually», Ρίτσαρντ Κέρτις, 2003

All star cast, άνθρωποι όλων των ειδών, από ξεπεσμένους ποπ τραγουδιστές μέχρι τον βρετανό πρωθυπουργό, προσπαθούν για ένα μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα να κλείσουν λογαριασμούς ή ν’ ανοίξουν νέους κι ελπιδοφόρους, πριν αλλάξει η χρονιά. Καμιά αληθοφάνεια, αλλά όλη η γλύκα του σύγχρονου παραμυθιού που επιβάλλεται τις γιορτές.


«The Holiday», Νάνσι Μέγιερς, 2006

Η Κάμερον Ντίαζ και η Κέιτ Γουίνσλετ, ο Τζουντ Λο και ο Τζακ Μπλακ σε μια χαριτωμένη τράμπα σπιτιών και τρόπου ζωής. Η Αμάντα από το Λος Αντζελες και η Αϊρις που ζει έξω από το Λονδίνο θ’ ανταλλάξουν σπίτια για τις γιορτές ελπίζοντας στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει ένα περιβάλλον tabula rasa. Και, φυσικά, θα τις βρουν εκεί όπου δεν τις περιμένουν.


«A Christmas Carol», Ρόμπερτ Ζεμέκις, 2009

Πολλές ταινίες έχουν βασιστεί στο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, με πρωταγωνιστές από τον Βίνσεντ Πράις ή τα Muppets, μέχρι τον Μπιλ Μάρεϊ στο «Scrooged» και τον Τζιμ Κάρει στην πιο πρόσφατη motion caption εκδοχή του. Σε όλες, όμως, ένα είναι βέβαιο: όταν ο μαγκούφης Εμπενίζερ Σκρουτζ πάρει στην αγκαλιά του τον Μικρό Τιμ, θα πιστέψουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το καλό μέσα τους. Εστω για δέκα λεπτά.


«Un Conte de Noel», Αρνό Ντεπλεσάν, 2008

Ισχύει ότι σε μια αγαπημένη οικογένεια, τα Χριστούγεννα, γύρω από το στολισμένο δέντρο και το γεμάτο λαχταριστά φαγητά, αντί για δώρα, ανταλλάσσει όργανα για μεταμόσχευση; Ενδεχομένως ναι, αν πρόκειται για την κατάμαυρη ταινία του Αρνό Ντεπλεσάν και μητριαρχική φιγούρα είναι η Κατρίν Ντενέβ.


«Home Alone», Κρις Κολόμπους, 1990

Ενοχη απόλαυση; Οχι, σκέτη απόλαυση! Κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο αθώο παιδικό μουτράκι του 10χρονου Μακόλεϊ Κάλκιν που υπερασπίζεται με ευρηματικούς τρόπους το σπίτι όπου ο οι γονείς του τον έχουν ξεχάσει, από δυο γκαφατζήδες ληστές, τον Ντάνιελ Στερν και τον Τζο Πέσι. «Μια οικογενειακή κωμωδία, χωρίς την οικογένεια…»


«Joyeux Noel», Κριστιάν Καριόν, 2005

Παραμονή Χριστουγέννων, στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Σκωτσέζοι στρατιώτες συμφωνούν, για μια νύχτα, να κάνουν ανακωχή, να μειώσουν τις αποστάσεις που τους χωρίζουν και να γιορτάσουν μαζί, ως συνάνθρωποι. Αληθινά συγκινητική, πραγματική ιστορία.


«The Nightmare Before Christmas», Χένρι Σέλικ, 1993

«What’s this, what’s this?» Ο Τζακ Σκέλινγκτον προσπαθεί να καταλάβει τι είναι τα Χριστούγεννα και να τα μεταφέρει στη δική του πόλη του Χαλογουίν. Τιμ Μπάρτον, Χένρι Σέλικ, Ντάνι Ελφμαν: το μαγικό τρίδυμο της σκοτεινής αγάπης, του τρομακτικού παραμυθιού και μιας ρομαντικής ιδέας για το πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα όνειρα του καθενός.


«Die Hard», Τζον ΜακΤίρναν, 1988

Πολύ σκληρός για να πεθάνει… και φέτος τα Χριστούγεννα, στην πιο απρόσμενη και πιο χριστουγεννιάτικη ταινία δράσης όλων των εποχών. Ο νεοϋορκέζος μπάτσος Τζον ΜακΚλέιν τα βάζει με 12 τρομοκράτες στο Λος Αντζελες και τους δίνει να καταλάβουν τι σημαίνει κακό παιδί!


«Diner», Μπάρι Λέβινσον, 1982

Το «Diner» αφηγείται την ιστορία μια παρέας φίλων απ’ το σχολείο που ξανασυναντιούνται στη Βαλτιμόρη του 1959, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, για το γάμο του ενός. Η επανασύνδεσή τους γίνεται αφορμή να δοκιμαστούν μπροστά στο επόμενο σκαλοπάτι της ζωής τους, την ωριμότητα. Δείτε το με φίλους και μετά βγείτε για ένα ωραίο κρασί.


«Gremlins», Τζο Ντάντε, 1984

Οι γονείς του Μπίλι του κάνουν ένα παράξενο δώρο για τα Χριστούγεννα. Ενα… ιδιαίτερο κατοικίδιο, για την ανατροφή του οποίου ο Μπίλι πρέπει να εφαρμόσει τρεις αυστηρούς κανόνες. Οταν ο Μπίλι τα κάνει θάλασσα, ορδές από μικρά σκανταλιάρικα τερατάκια θα ξεχυθούν στην πόλη του. Ευκαιρία για ταξίδι στο χρόνο, σε μια από τις διασκεδαστικότερες ταινίες όλων των εποχών, με τη σφραγίδα του Στίβεν Σπίλμπεργκ.


«Little Women», Γκίλιαν Αρμστρονγκ, 1994

Και Αμερική μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Και μια δεμένη οικογένεια γεμάτη κορίτσια. Και απώλεια, και θάνατος και προσωπικές επαναστάσεις και θάνατος και ανταγωνισμοί και ρομάντζο. Και η επιτομή του γυναικείου καστ για τα ‘90s. Το κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ βρίσκει την ιδανική του κινηματογραφική μεταφορά.


«Η Λαίδη και ο Αλήτης», Κλάιντ Τζερόνιμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Χάμιλτον Λάσκι, 1955

Η Λαίδη ήταν κουτάβι όταν εκείνος την έκανε Χριστουγεννιάτικο δώρο σ’ εκείνη. Μεγαλώνει σ’ ένα καλό σπίτι, σε μια ζεστή οικογένεια, μαθαίνει τρόπους και μετά… έρχεται ο Αλήτης για να φέρει τη ζωή της τα πάνω κάτω! Από τις ωραιότερες ταινίες που βγήκαν ποτέ από το στούντιο της Disney, βλέπεται με αγαπημένο πρόσωπο και ένα πιάτο μακαρόνια.


«Sleepless in Seattle», Νόρα Εφρον, 1993

Κοντεύει να κλείσει τα είκοσι χρόνια, η Μεγκ Ράιαν έχει γίνει αγνώριστη και ο Τομ Χανκς ένας κολοσσός του Χόλιγουντ, αλλά η ιστορία δυο μοναχικών ανθρώπων που αναζητούν ο ένας τον άλλο παραμένει αγέραστη! Παραμονή Χριστουγέννων ο Σαμ αφηγείται την ιστορία του σ’ ένα ραδιοφωνικό σταθμό και οι καρδιές των απανταχού ρομαντικών γυναικών ραγίζουν. Βλέπεται ως double feature με το «An Affair to Remember».


Σας έπεσε πολλή η ζάχαρη; Μήπως τα Χριστούγεννα ξυπνούν μέσα σας τη διάθεση για άρνηση, στραβωμάρα και απαξίωση; Κάποιες από τις πιο σκοτεινές ταινίες εκτυλίσσονται μέσα στις άγιες γιορτινές μέρες! Με τους παρακάτω τίτλους μπορείτε να κάνετε…

Μαύρα Χριστούγεννα

«Η Πόλη των Χαμένων Παιδιών», Μαρκ Καρό, Ζαν-Πιερ Ζενέ, 1995
«Brazil», Τέρι Γκίλιαμ, 1985
«Bad Santa», Τέρι Ζουίγκοφ, 2003
«Batman Returns», Τιμ Μπάρτον, 1992
«Frozen River», Κόρτνεϊ Χαντ, 2008
«Elves», Τζέφρι Μαντέλ, 1989
«Merry Christmas Mr. Lawrence», Ναγκίσα Οσιμα, 1983
«Rare Exports», Γιαλμάρι Χελάντερ, 2010


Περισσότερο, όμως, κι απ’ τις ταινίες των Χριστουγέννων, υπάρχουν οι… «χριστουγεννιάτικες» ταινίες που δεν περιλαμβάνουν καν τη γιορτή. Είναι όμως ταινίες που για κάποιο λόγο αγαπήσαμε, ή μας βάζουν στην κατάλληλη διάθεση, ή τις έχουμε συνδέσει με παιδικά χρόνια και καθοριστικά πρόσωπα. Αυτή η λίστα είναι προσωπική για τον καθένα, πάρτε όμως και μερικές ιδέες από εδώ:


Οι ταινίες που θέλουμε να βλέπουμε τα Χριστούγεννα 

«Daddy Long Legs», Τζιν Νεγκουλέσκο, 1955, με Φρεντ Αστέρ και Λέσλι Καρόν
«Mary Poppins», Ρόμπερτ Στίβενσον, 1964, και όλοι θα γίνουμε τα καλύτερα παιδιά!
«Η Μελωδία της Ευτυχίας», Ρόμπερτ Γουάιζ, 1965, χαρωπό sing-along, ακόμα κι όταν είσαι μόνος σου!
«Singin’ in the Rain», Στάνλεϊ Ντόνεν, Τζιν Κέλι, 1952, what a glorious feeling…
«Μανχάταν», Γούντι Αλεν, 1979, ό,τι πλησιέστερο σ’ ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όταν το μπάτζετ δεν το επιτρέπει.
Η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι οκτώ «Χάρι Πότερ», επειδή τώρα δε μας διαβάζει κάποιος παραμύθια.
«Beautiful Girls», Τεντ Ντέμι, 1996, Ματ Ντίλον, Τίμοθι Χάτον, Ούμα Θέρμαν, η Νάταλι Πόρτμαν στα 15, πολύ χιόνι, παλιές φιλίες κι ένα μπαρ με τζάκι.
 
 
 
απο το flix.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *