Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Αγκυρα: "Μην παρερμηνεύετε την ψύχραιμη στάση μας"

Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Εχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει».

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας. Ηταν μία ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις άριστες διμερείς μας σχέσεις. Και -τολμώ να πω- και τις άριστες προσωπικές μας σχέσεις. Αλλά και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές με την Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας την οποία μόλις υπογράψαμε. Μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. Ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής Eλληνοσερβικής πορείας: Aπό την Αμυνα, την Οικονομία και την Ασφάλεια, μέχρι τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός προς τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Ελλάδα στο πλευρό της Σερβίας

Απεναντίας, την ικανοποίησή του για την υπογραφή του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια σύνορά της και υπογράμμισε πως η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος και στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία η Σερβία να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Με την σειρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη στάση του τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά υποψήφια προς ένταξη χώρα. Τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως και προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία για την ένταξή της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *