Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Βασίλειος Βασιλειάδης: Καταβολή στρεμματικών ενισχύσεων «de minimis» στους ροδακινοπαραγωγούς

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ "DE MINIMIS" ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με την οποία ζητεί την καταβολή, πριν τις γιορτές, έκτακτων στρεμματικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis» για τους δενδροκαλλιεργητές επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού.

Το συνεχιζόμενο Ρωσικό εμπάργκο, σε συνδυασμό με τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα και παράλληλα με τη διαρκή αύξηση του κόστους παραγωγής, έχει δημιουργήσει τέτοιες πιέσεις στους παραγωγούς που καθιστούν την καλλιέργεια μη κερδοφόρα. Για αυτό και ο Βουλευτής ζητά την άμεση καταβολή έκτακτων ενισχύσεων στη βάση της απώλειας εισοδήματος για το 2019 και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό λύσεων για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
10 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: Δίκαιο αίτημα ενισχύσεων «de minimis» λόγω απώλειας εισοδήματος σε δενδροκαλλιεργητές επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού

Με την από 08-12-2019 επιστολή ενημέρωσης και διαμαρτυρίας τους, την οποία απευθύνουν προς τον κ. Πρωθυπουργό και η οποία σας έχει κοινοποιηθεί, ο Σύλλογος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας ζητούν την άμεση χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων λόγω απώλειας εισοδήματος μέσω του κανόνα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis».

Είναι γεγονός πως το 2019 είναι επιτακτικότερο από ποτέ να δοθούν ενισχύσεις στους δενδροπαραγωγούς καθώς η απώλεια εισοδήματος για αυτούς είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Όπως αναφέρουν και στην επιστολή τους, το χρόνιο πρόβλημα που έχει προκληθεί με το ρωσικό εμπάργκο ήρθε φέτος να συμπληρωθεί από τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα. Την ίδια στιγμή, το κόστος καλλιέργειας είναι πλέον στα ύψη, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων εξόδων, όπως του πετρελαίου, των φαρμάκων-λιπασμάτων και των ημερομισθίων και συνεπώς καθιστά τη δενδροκαλλιέργεια μη βιώσιμη. Η πίεση που δέχτηκε η τιμή των επιτραπέζιων ροδάκινων και των νεκταρινίων από τον περιορισμό των διεθνών αγορών και τη μείωση του όγκου και της ποιότητας της παραγωγής ήταν τέτοια που αφήνει ελάχιστα ή και μηδενικά περιθώρια κέρδους στους δενδροκαλλιεργητές.

Ως Βουλευτής Πέλλας, του νομού εκείνου με τη μεγαλύτερη παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινίων στη χώρα, έχω διαπιστώσει προσωπικώς και είμαι γνώστης της κατάστασης η οποία υπήρξε πραγματικά τραγική για το 2019. Συνεπώς, συντάσσομαι και εγώ υπέρ της άμεσης, και σε κάθε περίπτωση πριν τις γιορτές, χορήγησης ενισχύσεων «de minimis» προς τους δενδροκαλλιεργητές, χωρίς κανένα διαχωρισμό προϊόντων. Η παρέμβαση αυτή, πέρα από δίκαιη βοήθεια προς τους δενδροκαλλιεργητές, θα αποτελέσει και γενικότερη στήριξη της οικονομίας των εν λόγω νομών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από αγροτικούς πληθυσμούς. Επίσης, σε μελλοντικό χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί ένα εθνικό σχέδιο οριστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, τόσο από της σκοπιά της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής όσο και της προσαρμογής αυτής στην Αλλαγή του Κλίματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Προτίθεστε να προχωρήσετε μέχρι τις γιορτές σε χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων λόγω απώλειας εισοδήματος μέσω του κανόνα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis»;


Ποιες κινήσεις σχεδιάζει το Υπουργείο για την οριστική λύση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Βασιλειάδης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *