Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Γιαννιτσά: Κοσμοσυρροή στην Α' προβολή της ταινίας "Εν τούτο νίκα"

Στο ασφυκτικά γεμάτο Πνευματικό Κέντρο των Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2020 η πρώτη προβολή της ταινίας «Εν Τούτω Νίκα», ένα αφιέρωμα στον Γιαννιτσιώτη Μακεδονομάχο Οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα, το «Στοιχειό του Βάλτου» όπως τον αποκαλούσαν, με αφορμή την μνήμη του μαρτυρικού του θανάτου στις 13 Φεβρουαρίου 1911.

Η δημιουργία της ταινίας προήλθε από πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και του προέδρου αυτής, κ. Κωνσταντίνου Κάμτση απογόνου του Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα, με στόχο την προβολή στο ευρύ κοινό του αγώνα και της θυσίας του τοπικού ήρωα μέσα στις άγριες συνθήκες του Βάλτου. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε μετά από πρόσκληση της ΙΛΕΓ «Ο Φίλιππος», η κινηματογραφική ομάδα των κατηχητικών ενοριακών συνάξεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.

Το σενάριο έγραψε η ιατρός και συγγραφέας πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Κούκκου - Χατζηδήμου μετά από ενδελεχή μελέτη πλήθους ιστορικών βιβλίων και εγγράφων. Την σκηνοθεσία και το μοντάζ ανέλαβε ο Ανδρέας Χατζηδήμου. Ηθοποιοί ήταν οι μαθητές και οι κατηχητές των Ενοριακών Συνάξεων με πρωταγωνιστή τον Μάριο Χατζηδήμου στον ρόλο του Γκόνου Γιώτα. Την μουσική επένδυση της ταινίας έκαναν οι Παναγιώτης Καλιωτάκης και Αρσένιος Χαραλαμπίδης, ενώ το τραγούδι των τίτλων συνέθεσε η Σοφία Γκοτζαμάνη.


Οι συντελεστές ευχαρίστησαν θερμά όλους όσους συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην παραγωγή αυτής της ταινίας (σκηνικά, κοστούμια, οπλισμός κ.λπ.), εξαιρέτως δε τον δήμαρχο Γιαννιτσών κ. Γρηγόριο Στάμκο και την ΔΗΚΕΠΑΠ για την παραχώρηση της καλαίσθητης αίθουσας εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Η ταινία θα προβληθεί και πάλι για σχολεία και φορείς κατόπιν και εν ευθέτω χρόνω θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στο κανάλι του Ιερού Ναού στο YouTube. Επίσης θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακό δίσκο (DVD) από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *