Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Διαθέσιμη στο Διαδίκτυο η ταινία «Εν Τούτω Νίκα» - Αφιέρωμα στον Γιαννιτσιώτη Μακεδονομάχο Οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα

Διαθέσιμη στο Διαδίκτυο μετά από την εντυπωσιακή πρώτη προβολή της είναι η ταινία «Εν Τούτω Νίκα», ένα αφιέρωμα στον Γιαννιτσιώτη Μακεδονομάχο Οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα, τον αποκαλούμενο το «Στοιχειό του Βάλτου», με αφορμή την μνήμη του μαρτυρικού του θανάτου στις 13 Φεβρουαρίου 1911.


Η δημιουργία της ταινίας προήλθε από πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και του προέδρου αυτής, κ. Κωνσταντίνου Κάμτση απογόνου του Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα, με στόχο την προβολή στο ευρύ κοινό του αγώνα και της θυσίας του τοπικού ήρωα μέσα στις άγριες συνθήκες του Βάλτου.

Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε μετά από πρόσκληση της ΙΛΕΓ «Ο Φίλιππος», η κινηματογραφική ομάδα των κατηχητικών ενοριακών συνάξεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.

Το σενάριο έγραψε η πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Κούκκου - Χατζηδήμου, ιατρός και συγγραφέας, μετά από ενδελεχή μελέτη πλήθους ιστορικών βιβλίων και εγγράφων. Την σκηνοθεσία και το μοντάζ ανέλαβε ο Ανδρέας Χατζηδήμου. Ηθοποιοί ήταν οι μαθητές και οι κατηχητές των Ενοριακών Συνάξεων με πρωταγωνιστή τον Μάριο Χατζηδήμου στον ρόλο του Γκόνου Γιώτα. Την μουσική επένδυση της ταινίας έκαναν οι Παναγιώτης Καλιωτάκης και Αρσένιος Χαραλαμπίδης, ενώ το τραγούδι των τίτλων συνέθεσε η Σοφία Γκοτζαμάνη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *