Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Δελτίο Τύπου για κορονοϊό

Με την επιδημία από τον νέο κορονοϊό να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΔΣ της ΕΝΙΠ επισκέφτηκε τα τμήματα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και των άμεσων αναγκών τους σε επιπλέον προσωπικό. Μετά από αίτημα μας πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μας με την Διοίκηση της Νοσοκομειακής Μονάδας Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας με θέμα την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς έχουμε πλέον εισέλθει στη 2η φάση της διασποράς του covid- 19 που είναι και η πιο κρίσιμη περίοδος της πανδημίας.


1. Θέσαμε στη Διοίκηση την επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν από τη πανδημία. Να διευκολυνθούν ώστε να απομακρυνθούν από τα τμήματα τους άμεσα. Εξηγήσαμε ότι οι συνάδελφοι μας αυτοί δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να αιτηθούν άδεια καθώς αναλογίζονται το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η αποδέσμευση τους στη λειτουργία των, έτσι και αλλιώς, υποστελεχωμένων τμημάτων τους.


Ζητήσαμε να γίνουν κατεπείγουσες ενέργειες πρόσληψης ιατρικού προσωπικού σαν μέτρο που θα διευκολύνει την αποδέσμευση των συναδέλφων. Είπαμε ότι είναι ευθύνη της Διοίκησης να προστατέψει το προσωπικό του νοσοκομείου. Ζητήσαμε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβές η αποδοχή από την πλευρά της Διοίκησης των αιτήσεων των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.


Καταγγείλαμε, πως υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που συνεχίζουν να εφημερεύουν παρά την επιβαρυμένη υγείας τους, καθώς ο χαμηλός μισθός δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα έξοδα ιατρικής περίθαλψης που αναγκάζονται να καταβάλουν για τους ιδίους και τις οικογένειες τους.


Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο σε βάρος του νοσοκομειακού γιατρού. Μισθός κοροϊδία, δυσβάστακτες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη όταν μας προκύψει κάποια ασθένεια, εντατικοποίηση και εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα.


2. Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα για επαρκή εφοδιασμό των τμημάτων με προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.). Απορρίψαμε ως αόριστες τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει επάρκεια, όταν δεν μας προσδιορίζονται επακριβώς τα αποθέματα σε προστατευτικό εξοπλισμό. Εξάλλου, οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα τμήματα στην πρόσβαση στον προστατευτικό εξοπλισμό, ο οποίος δίνεται με το σταγονόμετρο, μόνο επάρκεια δεν δείχνουν.


Τα μέτρα ενίσχυσης της ΜΕΘ και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου ελήφθησαν μετά από παρεμβάσεις της Ένωσης μας προς την Διοίκηση.

Με παρέμβαση της ΕΝΙΠ παρακάμφθηκε οδηγία προς το παιδιατρικό τμήμα να μη χρησιμοποιούν οι παιδίατροι τον προστατευτικό εξοπλισμό, με την αιτιολόγηση ότι η νόσηση είναι ήπια στα παιδιά.


Καταγγείλαμε την απουσία κρατικού φορέα παραγωγής υγειονομικού υλικού, ώστε η χώρα να μπορεί να σταθεί όρθια σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Υπογραμμίσαμε ότι ο εφοδιασμός με μέσα ατομικής προστασίας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση, αλλά πρέπει να γίνεται με κρατική ευθύνη. Ζητήσαμε την δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό με κρατική χρηματοδότηση και με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας.


3. Επαναλάβαμε ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα τμήματα, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Τονίσαμε ότι οι συνεχείς μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τα τμήματα που βρίσκονται σε οριακό σημείο εδώ και πολλά χρόνια, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, επιδεινώνει τα προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ζητήσαμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιποί προσωπικού. Μεταξύ των άλλων, ζητήθηκε η ενίσχυση του Παθολογικού Τμήματος με 6 επιπλέον Παθολόγους, όπως εισηγείται η Διεύθυνση της κλινικής, ώστε να μπορεί το τμήμα να νοσηλεύσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ζητάμε την άμεση, εδώ και τώρα, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών συναδέλφων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Ο λαός πρέπει να γνωρίζει, ότι οι ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών όπως και υλικών είναι αποτέλεσμα της διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας που εφάρμοσαν όλες τις κυβερνήσεις τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Αποδεικνύεται ότι οι δραματικές εκκλήσεις των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών όλα αυτά τα χρόνια για μαζικές προσλήψεις προσωπικού πατούσαν στην πραγματικότητα και προέβλεπαν τους κινδύνους που διατρέχει σήμερα ο λαός λόγω των τραγικών ελλείψεων.


Από την άλλη, η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόσληψη μόλις 100 επικουρικών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 ελλείψεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, ενώ υπόσχονταν προσλήψεις γιατρών με διετή σύμβαση, για τους οποίους μάλιστα άφηναν να εννοηθεί ότι θα μονιμοποιούνταν μετά τη λήξη της σύμβασης τους, στην πραγματικότητα τους προσλαμβάνουν για έναν μόνο χρόνο, μετά τον οποίο «λύεται αυτοδίκαια» η σύμβαση τους δηλαδή απολύονται.


Παρά τις πιέσεις μας, καμιά εγγύηση δεν μας δόθηκε σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία αφορά προσλήψεις όχι μόνιμου προσωπικού αλλά με 6μηνες ή 12μηνες συμβάσεις και είναι ελάχιστες στον αριθμό σε σχέση με τις ανάγκες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *