Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Παραλήρημα Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους δικαιωματικά μετά την Αλωση

Προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για την Αγια Σοφιά.

Κατά την διάρκεια εγκαινίων νοσοκομείου, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Αγια Σοφιά, όπου την Παρασκευή αναγνώσθηκε προσευχή με αφορμή την Αλωση της Πόλης. ««Ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Αντί να την καταστρέψουμε με θρησκευτικό μίσος, η Αγιά Σοφιά εξωραΐστηκε περαιτέρω και προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα κατάκτησης».

Ερντογάν: Δεν έχουμε τζαμί στην Αθήνα

«Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τζαμί στην Αθήνα. Όλα τους καταστράφηκαν. Ομως δεν κάναμε κάτι τέτοιο την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας».

Η κακόγουστη φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε ολόκληρο σόου για την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Εξω από την Αγιά Σοφιά είχε τοποθετηθεί «τείχος» στο οποίο παρουσιάστηκε με ψηφιακό τρόπο, μέσα από εικόνες, η κατάρρευση του Χριστιανισμού και η επικράτηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Νωρίτερα, μέσα στην Αγιά Σοφιά αναγνώσθηκε το «Εδάφιο της Άλωσης» (Fetih Suresi) και μία προσευχή από Ιμάμη.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το σόου Ερντογάν

Αμεσα αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωσε. «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» τόνισε το ελληνικό ΥΠΕΞ.
 
 
 
 
 
Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *