Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Λέμε "όχι" στη διάκριση και "ναι" στην αγάπη και στην αλληλεπίδραση - γράφει η Πούδη Άννα

Λέμε "όχι" στη διάκριση και "ναι" στην αγάπη και στην αλληλεπίδραση - γράφει η Πούδη Άννα για το ialmopia.gr

Λέμε "όχι" σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης και "ναι" στην αγάπη και στην αλληλεπίδραση που ως στόχο έχει να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και να γκρεμίζει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. 
 
Τα παιδιά χρειάζονται την επικοινωνία με τους συμμαθητές τους καθώς μέσω αυτής ενισχύεται σημαντικά η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή τους, αυξάνονται τα κίνητρά τους για μάθηση, βελτιώνεται θεαματικά η σχολική τους επίδοση και αντιμετωπίζουν τον κόσμο γύρω τους με περισσότερη αισιοδοξία. Οι σχολικές τάξεις, στη σημερινή εποχή, είναι ως επί το πλείστον πολυπολιτισμικές κάτι το οποίο σημαίνει πως μέσα σε αυτές συμβιώνουν μαθητές που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και ο κάθε ένας από αυτούς φέρει τη δική του κουλτούρα, τον δικό του πολιτισμό. 
 
Ο πολιτισμός ενός λαού περιλαμβάνει κάθε τι άυλο (π.χ. ήθη, έθιμα, παραδόσεις, θρησκευτική ταυτότητα, πολιτικές πεποιθήσεις κ. ά) αλλά και υλικό ( π. χ. γλυκά, φαγητά, ένδυση, αρχιτεκτονική, κ. ά). Ο πολιτισμός ενός λαού και, κατ' επεκτάσιν μιας πολιτισμικής ομάδας, συνιστά την ταυτότητά του για αυτό και πρέπει να δείχνουμε σεβασμό απέναντι στην ταυτότητα του κάθε λαού. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι οι εκπαιδευτικοί να προάγουμε τη σύναψη υγιών σχέσεων μεταξύ των μαθητών στο σχολικό πλαίσιο υπερτονίζοντας με κάθε ευκαιρία πόσο σπουδαίο είναι να αγαπάμε ο ένας τον άλλον όπως και να δείχνουμε σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα του άλλου σε οποιαδήποτε επίπεδο. Γιατί η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό, δεν είναι κάτι που πρέπει να το καταδικάζουμε και να το αποδοκιμάζουμε. 
 
Αντιθέτως, πρέπει να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και να βρίσκουμε τρόπους να ερχόμαστε πιο κοντά με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε ούτως ώστε να μαθαίνουμε για τον τρόπο ζωής τους και τον τρόπο σκέψης τους και να γεφυρώνουμε το χάσμα που υφίσταται λόγω της άγνοιας. Η άγνοια ειναι ο χειρότερος σύμβουλος, εφόσον μάς ωθεί να διαμορφώνουμε στο μυαλό μας στερεότυπα τα οποία δεν ισχύουν εμποδίζοντάς μας να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας. 
 
Και είναι καλό να θυμόμαστε και το εξής που μπορεί να μας βοηθήσει να άρουμε σταδιακά τις προκαταλήψεις μας: όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.


Πούδη Άννα 
 
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *