Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ένα βιβλίο για την Έδεσσα με την Έδεσσα από τον Εδεσσαίο Νικηφόρο Σιβένα

Θα κυκλοφορήσει ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που μεταξύ άλλων περιγράφει τις περιπέτειες ενός Πρόξενου, ενός Πρέσβη και ενός Μητροπολίτη. Το βιβλίο έγραψε ο σπουδαίος Εδεσσαίος επιστήμονας Νικηφόρος Σιβένας, ο οποίος ζει μόνιμα στο εξωτερικό. Ο ίδιος έγραψε τα ακόλουθα:



Πριν από τέσσερα χρόνια, τέτοιες μέρες του Μάη 2016, ολοκλήρωνα την ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Κουζινερύ, ο επίσης Γάλλος πρέσβης στη Κωνσταντινούπολη Σουαζέλ- Γκουφιέ και, προς μεγάλη έκπληξη, ο Μητροπολίτης των τότε Βοδενών Μελέτιος. Γεγονότα δηλαδή που έλαβαν χώρα το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, 1776 με 1800. Η ιστορία αυτή εμπλουτίστηκε με νέα - πιπεράτα! - ευρήματα. Η φυγή του Μελετίου από την Έδεσσα το 1790 παίρνει έτσι και μερικές ροζέ αποχρώσεις! Φίλοι με προέτρεψαν η ιστορία αυτή να πάρει τη μορφή ενός μικρού βιβλίου. Να λοιπόν που η μέρα αυτή έφτασε, έστω και εν μέσω πανδημίας! Από σήμερα το βιβλίο κυκλοφορεί και αποστέλλεται χωρίς επιβάρυνση μεταφορικών μέχρι τα τέλη του μήνα.


Διαβάστε λίγα λόγια για το βιβλίο

Προξενικός υπάλληλος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη από το 1773, ο Εσπρί-Μαρί Κουζινερύ, οργώνει τη Μακεδονία για δουλειές του προξενείου αλλά και, κυρίως, για να τροφοδοτήσει το μεγάλο του πάθος, τη συλλογή αρχαίων νομισμάτων. Είναι ο πρώτος άνθρωπος από τη Δύση που θα περιγράψει τη χώρα του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, όχι από θρύλους ή ιστορικές πηγές, αλλά όπως τη βλέπουν τα μάτια του. Στο βιβλίο «Ταξίδι στη Μακεδονία» μας παίρνει μαζί του στην αναζήτηση των πρωτευουσών της Αρχαίας Μακεδονίας, των Αιγών και της Πέλλας, με οδηγούς μορφωμένους εντόπιους και τους αρχαίους συγγραφείς που μελέτησε στα γυμνασιακά του χρόνια.

Στα Βοδενά, την αρχαία και σημερινή Έδεσσα, τότε ταυτιζόμενη εσφαλμένως με τις Αιγές, συναντά τον γηραιό Μητροπολίτη Βοδενών Γερμανό και αργότερα τον πολύ νεότερο διάδοχό του, τον μορφωμένο και επιβλητικό Μελέτιο.

Την παρουσία του Κουζινερύ στη Μακεδονία αξιοποιεί και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, ο πλούσιος κόμης Σουαζέλ-Γκουφιέ, παθιασμένος αρχαιολάτρης και μέγας συλλέκτης αρχαιοτήτων. Ο κόμης είχε δοκιμάσει ανεπιτυχώς να πάρει άδεια από την Πύλη για την απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα, είκοσι χρόνια πριν από τον λόρδο Έλγιν.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1780 ο Μελέτιος εξαφανίζεται ξαφνικά από την Έδεσσα. Ποιες απίστευτες συγκυρίες θα φέρουν κοντά τον Πρόξενο, τον Πρέσβη και τον Μητροπολίτη; Και ποια ερωτήματα για την πορεία τους μπορούμε, ίσως, να απαντήσουμε;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *