Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών

Μετά τις σαρωτικές αλλαγές στην παιδεία με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, προσλήψεις και τοποθετήσεις αναπληρωτών

μέσω ΕΣΠΑ, τις συνεχείς εξετάσεις στο Λύκειο και την αύξηση των μαθητών στις αίθουσες, έρχεται η κατάργηση της ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών στο σχολείο τους.

Η εφαρμογή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μετατρέπει σε αριθμούς τα παιδιά και τα αποκλείει από τις σχολικές μεταφορές με κριτήριο την απόσταση κατοικίας – σχολείου.

Η ασφάλεια των σχολικών μεταφορών τίθεται εν αμφιβόλω όταν οι μαθητές αναγκάζονται να περιμένουν έξω απ' τα σχολεία ή στις στάσεις των λεωφορείων για αρκετή ώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις δωρεάν σχολικές μεταφορές, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι δε θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα και ένας εξορθολογισμός στις υπερκοστολογήσεις που γινόντουσαν.

Όμως, είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς της συντριπτικής πλειονότητας των μαθητών του σχολείου (24001/14-6-2013 κοινή Υπουργική Απόφαση). Με δεδομένο ότι το 3ο ΓΕΛ βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού Γιαννιτσών, στα όρια του Πενταπλατάνου, η προωθούμενη ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια όχι μόνο την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών (2.40 ευρώ ημερησίως για το εισιτήριο του αστικού λεωφορείου) αλλά θα θέσει ενδεχομένως και ζητήματα ασφαλούς μετάβασης και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Ζήτημα υπάρχει και με τα ΕΠΑΛ όπως και το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, που οι μαθητές πλέον μεταφέρονται από τους γονείς τους ή συγγενικά πρόσωπα. Για το 3ο ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ προς το παρόν έχει δοθεί μία βεβαίωση στους μαθητές που τη χρησιμοποιούν ως πάσο για τη μεταφορά τους με τα αστικά, όμως τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, όταν η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί πανελλαδικά για τις μεταφορές στο 50% σε σχέση με πέρυσι, κανείς δε γνωρίζει. Για το Μουσικό Σχολείο μαθαίνουμε ότι οι γονείς έχουν αγανακτήσει, καθώς υπάρχουν παιδιά που έρχονται από τηνΑλεξάνδρεια Ημαθίας ή τα Κουφάλια και σε καθημερινή βάση υπάρχει δυσκολία μετακίνησης και κάποιοι μάλιστα σκέφτονται το ενδεχόμενο αποχώρησης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση, το νόμο του Καλλικράτη όπου ορίζονταν οι «Πρόσθετες αρμοδιότητες των δήμων», Ν.3852/10, άρθρ.94,παρ.4, εδάφιο 18), έλεγε επί λέξει:

«Η μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σίτισης μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και λυκείων.

Με το άρθρο 8 του ν 4089/12, καταργήθηκε το προηγούμενο άρθρο.

Στον ίδιο ν 4089/12 άρθρο 7, επικυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την μεταφορά των μαθητών, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η σίτιση. Παραλείπεται η κρίσιμη φράση «καθώς και της μεταφοράς και σίτισης» με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει η νέα σχολική χρονιά και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να αρνούνται να υλοποιήσουν συμβάσεις σίτισης για τους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

Ακόμα και με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 28/9/2013 που οριζότανε η παράταση των συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών από τις Περιφέρειες (ακόμα και αν είχαν συναφθεί από τους Δήμους) το ζήτημα δεν διευκρινίστηκε.

O Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής έθεσε το ζήτημα προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, σημειώνοντας πως «Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών είναι το μοναδικό στο νομό Πέλλας και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας του τόπου. Ο αριθμός των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών αυξάνεται συνεχώς, απαριθμώντας σήμερα 101 μαθητές. Άλυτο παραμένει το θέμα μεταφοράς των μαθητών διότι όπως προαναφέρθηκε είναι το μοναδικό Μουσικό σχολείο στο νομό και καλύπτει τις ανάγκες για μουσική παιδεία της ευρύτερης περιοχής, αναγκάζοντας τους γονείς να μεταφέρουν με δικά τους μεταφορικά μέσα τα παιδιά τους δύο φορές την ημέρα. Για το θέμα αυτό σας επισυνάπτω και σχετική επιστολή του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Είμαι βέβαιος ότι θα σας απασχολήσει το θέμα και θα δώσετε λύση».
 
πηγη:logospellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *