Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό χάος

Δώδεκα μέρες κλειστή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό χάος, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη. Δώδεκα μέρες συμπληρώνονται σήμερα Σάββατο από το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώτης ύστερα από 17 χρόνια.

Αν έως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία θα δημιουργήσει «παγκόσμιο οικονομικό χάος».

Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θέλοντας να επιτύχουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, οι ρεπουμπλικάνοι επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών του κόμματός τους για να μη συνδέονται αυτά τα δύο θέματα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, φημολογείτο αρχικά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος των συνομιλιών, καθώς οι συμμετέχοντες στον διάλογο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Εντούτοις και οι δύο πλευρές μίλησαν για «εποικοδομητικές συνομιλίες».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θα προτιμούσε ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την πρόταση των ρεπουμπλικάνων, η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ότι δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μερικοί προσδοκούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν το πρωί της Δευτέρας, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με μια ομάδα περίπου 150 ηγετών μεγάλων επιχειρήσεων και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη και την προοπτική των συνομιλιών. Επίσης, συνομίλησε με 25 κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, τις επιπτώσεις στην οικονομία και στη λειτουργία των πολιτειακών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο μιας «μεγάλης οικονομικής αναταραχής», με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, εφόσον δεν μπορέσουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού τους. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών και ηγετικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, που συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν το πρόβλημα, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

πηγή:skai.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *