Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά σε μία τεράστια διάκριση με πολλούς συμβολισμούς.


Υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας πολιτικός θα διεκδικήσει το κορυφαίο αξίωμα των Βρυξελλών, γεγονός έχει πολλούς συμβολισμούς για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξόχως τιμητικό είναι βέβαια και για τον Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, μιας και στο πρόσωπο του η ευρωομάδα της Αριστεράς, αναγνωρίζει ένα νεαρό πολιτικό που τα επόμενα χρόνια πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στη χώρα του και όχι μόνο.

Η υποψηφιότητα βέβαια, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή τη φορά, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλεγεί απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι από τα κράτη. Η τελική απόφαση πάντως για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής των ψηφοδελτίων, θα ληφθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στη Μαδρίτη. Όπως όμως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σήμερα το βαρύ χαρτί της αριστερής ευρωομάδας, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνει για πρώτη φορά το όνειρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς να κυβερνήσει σε κάποια χώρα μέλος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όντας ο ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που είναι αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, έχει ήδη αποκτήσει σημαντική δυναμική μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων, η οποία θα είναι δύσκολο να ανακοπεί σε περίπτωση που το επιτελείο του θελήσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που δίνουν και μία ευρύτερη διάσταση στην υποψηφιότητα του, καθώς η στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να αποτελέσει απτή έκφραση της αμφισβήτησης των σημερινών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην Κουμουνδρούρου κρατούν χαμηλούς τόνους, κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει και με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκεί συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και τον επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, γεγονότα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Δεν έλειψαν πάντως και οι φιλοφρονήσεις, με τον επικεφαλής τη ΕΕΑ Γκ. Τσίμερ να σημειώνει εμφατικά πως ο Αλέξης Τσίπρας «είναι μία εξαιρετική επιλογή για την προεδρία» της Κομισιόν.
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *