Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

«Τίποτε δεν πρέπει να μείνει ίδιο» - Σήμα κινδύνου από τη Ρώμη στις Βρυξέλλες η νέα τραγωδία στη Σικελία

Σοκαρισμένη από την νέα τραγωδία στα ύδατά της, με δεκάδες μετανάστες να πνίγονται άλλη μία φορά στην ιταλική θάλασσα προσπαθώντας να αγγίξουν το άπιαστο όνειρο της Ευρώπης, η Ιταλία ξεσπά και καλεί τις Βρυξέλλες σε εξεύρεση πραγματικών λύσεων: «Τίποτε δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο, πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική για τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο» λέει η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής από το νησί-νεκροτομείο της Λαμπεντούζα, ενώ ο πρόεδρος Ναπολιτάνο ζητά δράση από την ΕΕ αλλά και ψήφιση νόμου στην Ιταλία για το άσυλο. 

Την ίδια ώρα, ο καιρός συνεχίζει και το Σάββατο να εμποδίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό σορών στο σημείο του ναυαγίου. Έχουν διασωθεί μόνο 115 από τους συνολικά 500 επιβαίνοντες στο πλοιάριο.

Επισκεπτόμενη τη Λαμπεντούζα, η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μποντρίνι μίλησε για τραγωδία και κάλεσε σε ανάληψη δράσεων.

«Ήλθα για να δω τα θύματα αυτής της τραγωδίας. Το θέαμα ήταν πολύ δυνατό, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους επιζώντες» είπε, για να τονίσει: «Τίποτε δεν πρέπει πια να μείνει όπως ήταν πριν, πρέπει να επανεξετάσουμε τις πολιτικές για τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο».

Μιλώντας για «σφαγή», ο Ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο υπογράμμισε την «απόλυτη ανάγκη» να ληφθεί δράση από τη διεθνή κοινότητα «και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά την Ιταλία, κάλεσε στην εισαγωγή νέου πλαισίου για το άσυλο, λέγοντας πως το ζήτημα «δεν ρυθμίζεται από κανέναν νόμο στην Ιταλία».

Σε ευρωπαϊκή βάση έθεσε το ζήτημα και ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο. «Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει εάν υπάρχει ή εάν δεν υπάρχει, εάν θα προστατεύσει τα σύνορά της, γιατί να προστατεύει τα σύνορά της σημαίνει και να προστατεύει τους κατοίκους της αλλά και να προστατεύει από το θάνατο όσους περνούν τα σύνορά της έκθετοι, χωρίς καμία ασφάλεια».



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *