Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Από το δρόμο στα βουλευτικά έδρανα το φοιτητικό κίνημα της Χιλής - Ελπίζοντας στη μεταρρύθμιση

Ήταν πρωταγωνιστές των φοιτητικών κινητοποιήσεων στη Χιλή το 2011 με βασικό αίτημα τις ριζικές αλλαγές στην Παιδεία. Δοκίμασαν την τύχη τους στην προεδρική κάλπη της Κυριακής και τα κατάφεραν. Εφόσον η Μπατσελέτ εκλεγεί πρόεδρος στον β' γύρο, θα τους βρει δίπλα της για να προωθήσει τις αλλαγές που υποσχέθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι απέναντί της. Στη Βουλή και στο δρόμο.

Πρόκειται για την εμβληματική Καμίλα Βαγιέχο, τον Τζιόρτζιο Τζάκσον, τον Γκαμπριέλ Μπόρις, την Κάρολ Καριόλα και τον Ιβάν Φουέντες.

Ο Τζάκσον, πρώην πρόεδρος των φοιτητών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής (Feuc), κατέβηκε ανεξάρτητος με το σχηματισμό Δημοκρατική Επανάσταση. Έλαβε το 47,52% και εξελέγη βουλευτής σε περιφέρεια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. «Δουλέψαμε πολύ καιρό για έναν σκοπό που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Η εκλογική μου περιφέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς καταφέραμε να φέρουμε στην επιφάνεια και να συμβολίσουμε πολλές από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» 

Σχολιάζοντας γενικότερα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών, ο Τζάκσον σημείωσε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα 2/3 του εκλογικού σώματος ψήφισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προγράμματα αλλαγής. «Και αυτό έχει να κάνει με τη δουλειά που όλοι κάναμε αυτά τα χρόνια».

Στη Βουλή και η Καμίλα Βαγιέχο, μέλος της Νεολαίας του ΚΚ της Χιλής και μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2011. Η ίδια έλαβε 43,77%. Το κόμμα της στήριξε την κεντροαριστερά συμμαχία υπό τον Μισέλ Μπατσελέτ και τώρα μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο -εφόσον η Μπατσελέτ εκλεγεί πρόεδρος στον β' γύρο- να μπει και στην κυβέρνηση.



Πραγματική έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή του Γκαμπριέλ Μπόρις, υποψηφίου της Ανεξάρτητης Αριστεράς, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει, τόσο τον υποψήφιο της κεντροαριστερής συμμαχίας, όσο και τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς. 

«Σπάσαμε τον διπολισμό, παρά τα προγνωστικά. Όμως η πολιτική δεν είναι πεδίο για μοναχικούς ηγέτες, για αυτό και πρέπει να δούμε τις συγκλίσεις με χώρους που σκέφτονται όπως εμείς. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» τόνισε.

Στη Βουλή και η νυν γραμματέας της Νεολαίας του ΚΚ και πρώην πρόεδρος των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κονσεπσίον Κάρολ Καριόλα. «Έρχονται ριζικές αλλαγές στην Παιδεία, στο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να δουλέψουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα εν όψει και του β' γύρου» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, θέση στο Κοινοβούλιο εξασφάλισε και ο Ιβάν Φουέντες, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των φοιτητών, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (DC) που στήριξε την Μισέλ Μπατσελέτ. 

Η Μπατσελέτ έχει υποσχεθεί ριζικές αλλαγές στην Παιδεία, τη φορολογία και το Σύνταγμα και παρά το γεγονός ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός της ελέγχει πλήρως το Κογκρέσο, ενδεχομένως να χρειαστεί ευρύτερες συμμαχίες για να πετύχει τους στόχους της.

Λίγες ώρες προτού μεταβεί η Μπατσελέτ στο εκλογικό κέντρο για τα αποτελέσματα, μικρή ομάδα φοιτητών έκανε κατάληψη στα γραφεία, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δωρεάν παιδεία. «Οι διαδηλώσεις στο δρόμο θα συνεχιστούν, όπως το 2011» τόνισαν.

Αυτό είναι ίσως ένα μικρό δείγμα των προκλήσεων που θα βρει μπροστά της η νέα πρόεδρος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν προωθήσει τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί στην Παιδεία.





Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *