Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γιατί η ΔΗΜΑΡ κοντεύει να διαλυθεί εξαιτίας του ...ΠΑΣΟΚ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ οι Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σπύρος Λυκούδης και Νίκος Τσούκαλης με κεντρικό θέμα συζήτησης την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο.

Λυκούδης εναντίον Κουβέλη: Το ΠΑΣΟΚ τους χωρίζει
Ο γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης, κατά την τοποθέτησή του, αφού ξεκαθάρισε πως στηρίζει τον Φώτη Κουβέλη, βάζοντας φρένο στα σενάρια περί συνωμοσιών κατά του προέδρου, υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την κυβέρνηση έγινε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και για λάθος αφορμή.
«...Και όποιος θέλει να ψιθυρίζει δεξιά - αριστερά διάφορες κακοήθειες, ας έρθει να μου πει τι κερδίσαμε (εκτός από την ησυχία μας) κι εμείς και ο λαός μας, όταν φύγαμε, όπως φύγαμε από την κυβέρνηση. Χάσαμε τα 2/3 της εκλογικής μας δύναμης μέσα σε 2 εβδομάδες, και εδώ και 4 μήνες μειώνεται κάθετα η επιρροή μας, σας το ξαναλέω, όχι επειδή γενικώς αποχωρήσαμε από την Κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και για λάθος αφορμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.
Υπενθύμισε ότι το πρωί της Πέμπτης, πριν αποχωρίσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, σε σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ο μόνος που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την επιλογή της αποχώρησης, ενώ τα υπόλοιπα στελέχη εκτιμούσαν ότι θα παρασύρουν το ΠΑΣΟΚ σε μια παρόμοια απόφαση.


Χατζησωκράτης-Τσούκαλης εναντίον της συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης απαντώντας στα στελέχη του κόμματος που πιέζουν για σύμπλευση με τους 58 -που υπέγραψαν πρόσφατα κοινό κείμενο για την Κεντροαριστερά-, είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται δημόσια. Σημείωσε επίσης ότι θα ήταν δυνατή η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό αλλάξει θέση στο πολιτικό σκηνικό και στην κυβέρνηση.
Ο Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του, συντάχθηκε στην γραμμή του κ. Χατζησωκράτη και αναρωτήθηκε στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν έφευγε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο, αν θα έπρεπε να είναι ακόμα σε αυτήν. Αναρωτήθηκε επίσης αν ο κ. Μανιτάκης έπρεπε να παραιτηθεί τον Μάιο όταν του αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και την ανέλαβαν οι κκ Σταμάτης και Στουρνάρας.

Κουβέλης: Οχι στην πρωτοβουλία των 58 για ενιαία κεντροαριστερά
Ο Φώτης Κουβέλης αποσαφήνισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά και στηλίτευσε τις υπογραφές μελών της κεντρικής επιτροπής του δικού του κόμματος, στο κείμενο που προτείνει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είναι συμβατή η συμμετοχή αυτή με τις ηγετικές ευθύνες της ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε ποτέ στην Αριστερά μια τέτοια ενέργεια, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ενός κόμματος να μετέχουν σε διαφορετική επιτροπή;» διερωτήθηκε και κάλεσε τα στελέχη να μετακινηθούν νοερά στο μέλλον «να δείτε την εικόνα στο ίδιο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟκ και ΔΗΜΑΡ ανεξαρτήτως του ποιος ηγείται», είπε.
Απαντώντας μάλιστα στον Σταύρο Λιβαδά (μετέχει και στην Συντονιστική της Πρωτοβουλίας των 58 της κεντροαριστεράς που θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είχε αφήσει αιχμές εναντίον του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι επιστρατεύει τις πιο ανατριχιαστικές θεωρίες που εξέθρεψε η σταλινιστική παράδοση, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η αξιολόγησή του δεν είναι σταλινισμός.

Τι να κάνω; Να μου πει ο Σουλτς Φώτη και Βαγγέλη μπείτε στο ίδιο ψηφοδέλτιο;

Είκοσι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής συγκέντρωσαν υπογραφές υπέρ της άμεσης ένταξης στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ενώ ο Μιχάλης Σαμπατακάκης και Γιάννης Παπαθεοδώρου ζήτησαν να υπάρξει γραπτή υποστήριξη της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς από τη ΔΗΜΑΡ ώστε εκείνος να έλθει με μεγαλύτερη ευκολία πιο κοντά στις προτάσεις της.
Ο κ. Κουβέλης δεν δέχτηκε την πρόταση. Είπε μάλιστα ότι αν η ΔΗΜΑΡ ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές υπάρχει κίνδυνος «να μας ζητήσουν κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του Σουλτς στην Αθήνα ο κ. Κουβέλης τόνισε με πικρία:
«Τι να κάνω; Να κάτσω πρώτη σειρά κι έπειται να ακούσω τον Σουλτς να λέει Φώτη και Βαγγέλη μπείτε στο ίδιο ψηφοδέλτιο;»

Ρεπούση εναντίον ΠΑΣΟΚ

Από τα αριστερά βγήκε και η βουλευτής Μαρία Ρεπούση η οποία καταφέρθηκε με τα χειρότερα λόγια εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ενδεχόμενης συνεργασίας. «Η ΔΗΜΑΡ πάσχει από έλλειψη σαφούς σήματος. Υπάρχει ζήτημα ταυτότητας. Ηταν λάθος η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η πρόσκληση των 58 δεν είναι για να συμπορευτούμε αλλά για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπεται η ΔΗΜΑΡ να ξεπλένει το κόμμα της χρεοκοπίας;»

Bασίλης Οικονόμου: Ναι στη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Βουλή και Ευρωβουλή στέκεται απέναντι στον Φώτη Κουβέλη και τίθεται υπέρ της ενιαίας κεντροαριστεράς:

«Σήμερα χρειαζόμαστε την δημιουργία μιας Μεγάλης Κεντροαριστεράς, δηλαδή την συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μιας νέας Διαπραγμάτευσης και της υλοποίησης ενός νέου Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης της Πατρίδας μας. Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός» αναφέρει.





Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *