Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο ομοφοβικός κόσμος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας - To ντοκιμαντέρ «Εξω στο Ανατολικό Βερολίνο» αποκαλύπτει τις σκληρές διώξεις

Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ φιλούσε συχνά στο στόμα άλλους κομμουνιστές ηγέτες - μια διάσημη φωτογραφία τον δείχνει να δίνει ένα τέτοιο «αδελφικό» φιλί στα χείλη του Σοβιετικού ομολόγου του, του
Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Αλλά πίσω από το Τείχος του Βερολίνου, η επίσημη πολιτική για το ομοφυλοφιλικό σεξ ήταν πολύ διαφορετική.

Οι διώξεις των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών υπό τον κομμουνισμό αποκαλύπτονται στο νέο ντοκιμαντέρ «Εξω στο Ανατολικό Βερολίνο». Οι σκηνοθέτες Γιόχεν Χικς καιΑντρέας Στρόφελντς δείχνουν τον συστηματικό εξοστρακισμό των γκέϊ από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που υποκρινόταν στον έξω κόσμο ότι ήταν ανεκτικό προς την ομοφυλοφιλία.

Η μυστική αστυνομία Στάζι παρενοχλούσε συνεχώς, και κατασκόπευε λεσβίες και γκέι στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τους κατήγγειλαν και τους ενθάρρυναν να μεταναστεύσουν στη Δύση. Ακόμη και υψηλόβαθμοι κομμουνιστές αποβάλλονταν από το κόμμα, αν γινόταν γνωστή η ομοφυλοφιλία τους.

Για να δείξει προς τα έξω πόσο «προοδευτικός» ήταν ο σοσιαλισμός, η Ανατολική Γερμανία νομιμοποίησε επίσημα το ομοφυλοφιλικό σεξ το 1968 - πέντε χρόνια προτού αποποινικοποιηθεί πλήρως η ομοφυλοφιλία στη Δυτική Γερμανία. Αλλά, όπως λέει οΚρίστιαν Πιλτς, ένας από τους 13 γκέι και λεσβίες που δίνουν συνέντευξη στην ταινία, «εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε ότι η Ανατολική Γερμανία ήταν αριστερή ή προοδευτική. Ηταν εξαιρετικά συντηρητική».

Ο Πιλτς εξηγεί πώς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέχρι το 1989 όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου νιώθοντας ενοχές για τη σεξουαλικότητά του, και φόβο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του.

Αυτό συνέβη στον Κλάους Λάαμπς, ένα μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Γιος υψηλόβαθμων αξιωματούχων, είχε σταλεί στη Μόσχα για να σπουδάσει προκειμένου να ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα. Αλλά όταν οι ανώτεροί του ανακάλυψαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος, τον έδιωξαν κακήν κακώς από το κόμμα. 

Η Μαρίνα Κρουγκ, ο πατέρας της οποίας δίδασκε μαρξισμό- λενινισμό, υπέστη μια παρόμοια μοίρα. Ως φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Ανατολικού Βερολίνου προοριζόταν επίσης για μια επιτυχημένη καριέρα. Αλλά όταν ίδρυσε μια ομάδα για τα δικαιώματα των λεσβιών, το καθεστώς την πίεσε να μεταναστεύσει στη Δύση.

Η Στάζι χρησιμοποιούσε τους λεγόμενους «Ρωμαίους» - γκέϊ πληροφοριοδότες που αποκτούσαν στενές σχέσεις με άλλους γκέι, και στη συνέχεια υπέβαλαν εκθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Ο Εντουαρντ Στάπελ, θύμα ενός τέτοιου «Ρωμαίου», λέει ότι συνειδητοποίησε την έκταση των παρακολουθήσεων των γκέι από την Στάζι, μόνο όταν διάβασε τον απόρρητο φάκελό του στην αστυνομία, μετά την πτώση του Τείχους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *