Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οι αντιφατικές δηλώσεις του Άδωνι (vids)

Αναβρασμό και αναστάτωση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας προκαλούν οι αντιφατικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αν και αρχικά διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις τώρα επανέρχεται και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απολυθούν γιατροί από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε δημόσια στις τοποθετήσεις του αλλά και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις γιατρών. Μάλιστα από τα τέλη Αυγούστου υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί εάν υπάρξει έστω και μία απόλυση. «Εάν υπάρχει έστω και μια απόλυση θα παραιτηθώ από την πολιτική... αλλά αν δεν υπάρχει θα παραιτηθεί εκείνος από το ΕΣΥ» είπε αναφερόμενος στον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» για τη διαθεσιμότητα.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα περί απόλυσης 1.200 γιατρών από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ ο υπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε τον Γιώργο Πατούλη για την ισχύ των λεγομένων του πως δεν θα υπάρξει καμία απόλυση σε γιατρούς και δεσμεύτηκε ότι «το μέτρο περί απομάκρυνσης των 1.200 γιατρών των μονάδων ΕΟΠΥΥ δεν θα τεθεί σε ισχύ».

Ωστόσο χθες ο υπουργός Υγείας επανήλθε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων εάν μετά την αξιολόγηση των δομών του Οργανισμού κριθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, ή ειδικότητες γιατρών που δεν χρειάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Επιπλέον σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να σταματήσει να είναι «πάροχος».

«Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης», είπε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των εκπροσώπων των γιατρών ότι κατά τις συναντήσεις τους είχε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Υποστήριξε ότι το στοίχημα που είχε βάλει για τις απολύσεις αφορούσε στα Νοσοκομεία, ενώ η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι άλλο θέμα. Επέμεινε, όμως, ότι στην παρούσα φάση δεν ισχύει ότι θα απολυθούν 1.370 γιατροί.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας θα υπάρξει ένωση των δύο αυτών συστημάτων, είπε ο υπουργός και σε αυτή τη φάση θα «δούμε αν έχουμε έλλειμμα ή πλεόνασμα προσωπικού».

Αναφερόμενος ο κ. Γεωργιάδης στις φωτογραφίες με τα ράντζα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είπε ότι «τα ράντζα δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν και η εξάλειψή τους είναι ο στόχος μας», ενώ άφησε αιχμές για όσους διακινούν τις φωτογραφίες, λέγοντας ότι πίσω τους μπορεί να κρύβονται πολιτικά παιχνίδια.

«Ακόμη και πολιτικά deαls μπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωτογραφίες. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς βοηθά κάποιος εργαζόμενος το ΕΣΥ όταν το παρουσιάζει υπό κατάρρευση», είπε ο υπουργός Υγείας

Επί ποδός τα θεσμικά όργανα των γιατρών

Οι αντικρούμενες δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των θεσμικών οργάνων των γιατρών, πλέον βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για αντιδράσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά σε απολύσεις.

Φαίνεται ότι οι γιατροί αναμένουν την οριστική συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα για την διαθεσιμότητα προκειμένου να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις απολύσεις.

Πάντως οι γιατροί εμφανίζονται προβληματισμένοι και για το γεγονός ότι όσοι παραμείνουν στο σύστημα θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο ΕΣΥ και να αλλάξουν σχέση εργασίας, καθώς είτε θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε θα παράγουν ιδιωτικό έργο με χαμηλότερο μισθό.
 Δείτα τα videos:
ΠΗΓΗ: Real.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *