Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Οι 10 φωτογραφίες πολέμου που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει

Δείτε 10 φωτογραφικά καρέ που απεικονίζουν την φρίκη του πολέμου αλλά και μια ιστορική ποδοσφαιρική εκεχειρία (Pics)

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες πολέμου, τραβήχτηκε από τον Mathew Brady, που θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος "πολεμικός" φωτογράφος. Ένας από τους πολλούς "τρελούς" που παράτησαν τη δουλειά και το σπίτι τους, ρισκάροντας τη ζωή τους για να ακολουθήσουν τα στρατεύματα.

Οι φωτογραφίες του Brady κατέγραψαν τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο του 1863. Η απαίσια πραγματικότητα του πολέμου αποτυπώνεται συνεχώς από φωτογράφους που γράφουν την ιστορία με ντοκουμέντα - παρακαταθήκη για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Το φωτογραφικό αρχείο Fabulous Pictures προχώρησε στη δική του καταγραφή, σταχυολογώντας της 10 πιο "δυνατές" φωτογραφίες από πολέμους.

Μόλις μία εξ αυτών δεν προέρχεται από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ακόμα μία προέρχεται από τον Β΄ Σινοϊαπωνικό Πόλεμο (7 Ιουλίου 1937 - 9 Σεπτεμβρίου 1945) ανάμεσα σε Ιαπωνία και Κίνα.

Ξεχωρίζει το καρέ που απεικονίζει Γερμανούς και Βρετανούς στρατιώτες του Α' Π. Πολέμου να παίζουν μπάλα στα χαρακώματα στην ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914.

Το συμβάν ήταν μία αυθόρμητη συμφιλίωση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατιωτικών μονάδων. Η μικρή παύση πυρός ξεκίνησε αυθόρμητα από ένα σημείο των Γαλλοελβετικών συνόρων και απλώθηκε σε ολόκληρη τη γραμμή του Δυτικού μετώπου.

Ήταν μια σύντομη ειρήνη, καθώς ο πόλεμος μαίνονταν, μια ειρήνη που ενέπνευσε αργότερα συγγραφείς, σκηνοθέτες και μουσικούς. Η αυτοσχέδια εκεχειρία κράτησε περισσότερο από δύο ημέρες ενώ όπου δεν υπήρχε κατάπαυση πυρών ο πόλεμος συνεχίζονταν κανονικά.

Οι 10 φωτογραφίες που αντιστοιχούν σε εκατομμύρια λέξεις:

10. "Περίμενε με πατέρα!". Ένα πεντάχρονο αγοράκι από τον Καναδά, ο Warren, τρέχει προς τον πατέρα του που φεύγει για να πολεμήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φωτογραφία χρονολογείται την 1η Οκτωβρίου, 1940.






9. 1914, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Γερμανοί και Βρετανοί ξεχνούν τις διαφορές τους και παίζουν αγώνα ποδοσφαίρου στα πλαίσια της ανακωχής για την ημέρα των Χριστουγέννων. Η μπάλα τους είναι φτιαγμένη από άχυρα.






8. Ιούλιος του 1939. Το γράμμα που έστειλε ο Γκάντι στον Χίτλερ.






7. Γερμανοί στρατιώτες - αιχμάλωτοι, παρακολουθούν πλάνα από τα όσα έγιναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γερμανία, 1945.






6. Ορφανό παιδάκι από την Κίνα κλαίει σε σταθμό τρένο της Σανγκάης μετά τον βομβαρδισμό από τους Ιάπωνες το 1937.






5. Η στιγμή του θανάτου ενός Γερμανού στρατιώτη στην Ουκρανία. 1943.






4. Βέρες και δαχτυλίδια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.






3. "Υψώνοντας τη σημαία στο νησί Iwo Jima". Πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες και ένας ναύτης υψώνουν την Αμερικανική σημαία στο βουνό Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης στο νησί Iwo Jima. 23 Φεβρουαρίου του 1943.






2. "Στα σαγόνια του θανάτου". Αμερικανοί στρατιώτες εφορμούν προς την Omaha Beach κατά την απόβαση της Νορμανδίας. 6 Ιουνίου του 1944.






1. Ορφανό αγοράκι από το Ιράκ, ζωγραφίζει το σώμα της νεκρής μητέρας του και κοιμάται στην "αγκαλιά" της.

 
http://www.ialmopia.gr/search/label/PHOTOS
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *