Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Mεγάλοι Έλληνες: Πύρρος Δήμας (παγκόσμιος πρωταθλητής της άρσης βαρών)

Ο Πύρρος Δήμας (γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1971) είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης αθλητής της άρσης βαρών και βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012. Είναι τρεις φορές χρυσός (1992, 1996, 2000) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ο μοναδικός ως τώρα αρσιβαρίστας, με τρία χρυσά και ένα χάλκινο. Επίσης, το όνομά του δόθηκε σε δημοτικό στάδιο στο Λιτόχωρο.



Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο


Πορεία προς την επιτυχία

Γεννήθηκε στη Χειμάρρα της Αλβανίας από Έλληνες γονείς και άρχισε να ασχολείται με την άρση βαρών το 1978.

Κάτοχος ήδη των πανελλήνιων ρεκόρ στις κατηγορίες των 82,5 και 90 κιλά, ο Δήμας κατέκτησε με τα χρώματα της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1992, με τη συμπαράσταση των προπονητών του Χρήστου Ιακώβου και Γιάννη Γέροντα. Το 1993, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε την τρίτη θέση στα 83 kg και τον ίδιο χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρδισε την πρώτη θέση στην ίδια κατηγορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών στη Βαρσοβία, τον Μάιο του 1995, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 83 κιλά, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τρία παγκόσμια ρεκόρ, στο αρασέ, στο ζετέ και στο σύνολο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα των ΗΠΑ το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83 κιλών. Στη συνέχεια κατέκτησε το χρυσο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ το 2000 και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.


Διοικητικές θέσεις

O τετράκις ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας εξελέγη από τη Διεθνή Oμοσπονδία Aρσης Bαρών πρόεδρος της επιτροπής αθλητών το Μάιο του 2005. Το Δημοτικό Στάδιο στο Λιτόχωρο Πιερίας φέρει το όνομά του.
Στις 28 Ιουνίου του 2008 εξελέγη αντιπρόεδρος στις αρχαιρεσίες της ΕΟΑΒ (Εθνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών) . Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου του 2008, εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.


Πολιτική καρριέρα

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ο Πύρρος Δήμας εκλέχθηκε βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, κάθως τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος. Στη σχετική ομιλία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Ο Πύρρος με τα 4 ολυμπιακά μετάλλιά του, συμβολίζει την Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται και πετυχαίνει, συμβολίζει την Ελλάδα που πρέπει να σηκωθεί και πάλι και να σταθεί όρθια»






ΠΗΓΗ: el.wikipedia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *