Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινά η χρονιά του αλόγου στην Κίνα

Σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, ξεκινά η νέα σεληνιακή χρονιά των Κινέζων, που σηματοδοτείται με το Άλογο στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο.

Σύμφωνα με το παραδοσιακό σεληνιακό ημερολόγιο της Κίνας, η πρώτη μέρα του σεληνιακού χρόνου μπορεί να πέσει οπουδήποτε ανάμεσα στα τέλη Ιανουαρίου και τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Και βέβαια είναι η σημαντικότερη γιορτή της κινεζικής παράδοσης!

Το σεληνιακό ημερολόγιο της Κίνας ενσωματώνει τόσο τον σεληνιακό κύκλο όσο και τις θέσεις του ηλίου και -σύμφωνα με τον θρύλο- χρονολογείται από το 2600 π.Χ., όταν ο μυθικός Κίτρινος Αυτοκράτορας εγκαθίδρυσε την πρώτη φάση του ζωδιακού κύκλου χρησιμοποιώντας ένα ζώο ως αντιπρόσωπο κάθε χρονιάς, σε μια περίοδο 12 ετών. 

Τα 12 ζώα του κινεζικού ωροσκοπίου είναι ο ποντικός, ο βούβαλος, η τίγρης, ο λαγός, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, το πρόβατο, ο πίθηκος, ο πετεινός, ο σκύλος και ο χοίρος. 


Το 2014 είναι λοιπόν η Χρονιά του Αλόγου και φέτος αρχίζει την 31η Ιανουαρίου, καθώς η -κινητή- κινεζική Πρωτοχρονιά συμπίπτει με το νέο φεγγάρι του πρώτου σεληνιακού μήνα. Η Χρονιά του Αλόγου θα διαρκέσει από τις 31 Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2015.







Τι συμβολίζει το άλογο




Όποιος έχει γεννηθεί τις χρονιές 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002 και 2014 ανήκει στον αστερισμό του αλόγου. Το άλογο είναι από τα αγαπημένα ζώα της κινεζικής παράδοσης, καθώς έχει συνδεθεί με την απτή καθημερινότητα της χώρας. Δεν είναι εξάλλου μακριά οι εποχές που το άλογο ήταν το ιδανικό μέσο ανθρώπινης μεταφοράς. Και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο το άλογο συμβολίζει όχι μόνο το ταξίδι, αλλά αποτελεί και σημάδι ταχείας επιτυχίας και ανέλιξης. 

Το άλογο κατατάσσεται έβδομο ανάμεσα στα 12 ζώα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου και αφήνει το στίγμα του στους ανθρώπους που γεννιούνται στη χρονιά του. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται εκφραστικοί, ενεργητικοί και δραστήριοι, την ίδια στιγμή που είναι κομψοί, ανεξάρτητοι, ευγενικοί και δουλευταράδες. Αν και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης που έχουν οι άνθρωποι κάτω από τη ζωδιακή ομπρέλα του αλόγου. 

Η Χρονιά του Αλόγου λειτουργεί λοιπόν ως παρακίνηση προς όλους να κατευθυνθούν με αποφασιστικότητα και σιγουριά προς την επίτευξη των ονείρων και των στόχων τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το άλογο καλπάζει αγέρωχα και ταχύτατα στον προορισμό του.







Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις




Η κινεζική Πρωτοχρονιά είναι πράγματι η σημαντικότερη γιορτή της κινεζικής παράδοσης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν συνήθως 15 μέρες, από το νέο φεγγάρι του πρώτου σεληνιακού μήνα δηλαδή μέχρι τη 15η μέρα του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου. 

Αναρίθμητα ήθη και έθιμα έχουν συνδεθεί παραδοσιακά με την κινεζική Πρωτοχρονιά. Οι οικογένειες καθαρίζουν εξονυχιστικά τα σπίτια τους για να απομακρύνουν κάθε απομεινάρι κακής τύχης, κάνοντας έτσι χώρο για την καλοτυχία της νέας χρονιάς. Παράθυρα και πόρτες στολίζονται με ντελικάτες χειροτεχνίες από κόκκινο χαρτί αλλά και ποιητικά δίστιχα, που εκφράζουν τη χαρά και την ελπίδα των ανθρώπων για το νέο έτος.

Πυροτεχνήματα, βεγγαλικά, κόκκινα πακέτα, τα γνωστά σε όλους φαναράκια, αλλά και οι χοροί του λιονταριού και του δράκου δίνουν μια άκρως εορταστική ατμόσφαιρα στην περίοδο των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών. Και βέβαια η ευρύτερη οικογένεια συγκεντρώνεται για το παραδοσιακό δείπνο της παραμονής, ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις συγγενών ως μέρος των εκδηλώσεων.







Πρωτοχρονιάτικες ευχές




Η έλευση της Χρονιάς του Αλόγου σηματοδοτεί την κατάλληλη στιγμή για να παραμεριστούν οι διαφορές, να καταλαγιάσουν τα ήθη, να συμφιλιωθούν οι αντίπαλοι και όλα τα κακά πράγματα να τεθούν στο περιθώριο, με τις ειλικρινείς ευχές για ειρήνη, υγεία και ευτυχία να αποκτούν τον πρώτο λόγο. 

Και μιλώντας για πρωτοχρονιάτικες ευχές, να τι θα ακουστεί φέτος από τα χείλη των Κινέζων: 

Ευοίωνη/Τυχερή Χρονιά του Αλόγου (ma nian ji xiang)!
Στιγμιαία επιτυχία όταν το άλογο καταφτάσει (ma dao cheng gong)!
Πάρτε το προβάδισμα από το άλογο (yi ma dang xian)!
Ειρήνη και υγεία στη Χρονιά του Αλόγου (ma nian an kang)!







Γνωστοί άνθρωποι που γεννήθηκαν τη Χρονιά του Αλόγου:

Τζένγκις Χαν

Ρέμπραντ

Λουί Παστέρ

Φρανκλίνος Ρούσβελτ

Θεόδωρος Ρούσβελτ

Μπόρις Γιέλτσιν

Τζέιμς Ντιν

Κλιντ Ίστγουντ

Χάρισον Φορντ

Έλα Φιτζέραλντ

Αρίθα Φράνκλιν 

Τζάνετ Τζάκσον 



















ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *