Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βουλευτίνες καταγγέλλουν σεξισμό και λεκτική βία στη Βουλή

Λεκτική βία λόγω φύλου κατά της γυναικείας παρουσίας στη Βουλή κατήγγειλαν βουλευτίνες σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, με κάποιες εκπροσώπους κομμάτων να κάνουν λόγο και για σεξιστικές συμπεριφορές.

Η Επιτροπή διαπιστώνει αυξημένα κρούσματα τους τελευταίους μήνες, τα οποία σχετίζονται υποτιμητικές αναφορές σε τοποθετήσεις γυναικών βουλευτών, αλλά και σεξιστικά σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές μελών του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, αρκετά στελέχη από όλα τα κόμματα προτείνουν πρόστιμα και παραδειγματικές τιμωρίες για αντίστοιχα κρούσματα.

Ειδικότερα, η βουλευτής της ΝΔ, Αννα Καραμανλή πρότεινε πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση του λόγου από τις επιτροπές, τονίζοντας ότι οι συμπεριφορές λεκτικής βίας από συναδέλφους πρέπει να εξαλειφθούν και να καταπατηθούν για να μη τα δούμε και στη κοινωνία.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Σταμπουλή τόνισε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί πιο επισταμένα με το θέμα η Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ άποψη για το θέμα εξέφρασε και ένας άνδρας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλό να καταγράφονται αυτά τα περιστατικά και να συζητηθούν οι προκαταλήψεις.

Η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μπατσαρά δήλωσε προσβεβλημένη ως γυναίκα όταν πριν λίγο καιρό άνδρας βουλευτής είχε αποκαλέσει «καλτσοδέτα» μια γυναίκα βουλευτή. «Ηταν ότι πιο υποτιμητικό μπορούσε να λεχθεί σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου», σημείωσε.

Αποστάσεις παίρνει η Επιτροπή από τις μηνύσεις Κωνσταντοπούλου-Μακρή

Η πρόεδρος της επιτροπής, Κατερίνα Παπακώστα υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονα «λεκτική προσβολή λόγω φύλου», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σε βάρος κάποιου άλλου με σεξιστικό ύφος».

Ωστόσο, η κ. Παπακώστα θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από τη φημολογούμενη κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με αφορμή τα επεισόδια έξω από το Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

«Αυτή η ιστορία πήγε να μετακυλήσει και εκτός Κοινοβουλίου. Καλό είναι να λύνεται θεσμικά και πολιτικά. Οταν υπάρχει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η Βουλή, ο πρόεδρος και το προεδρείο πρέπει να επεμβαίνουν», ανέφερε η κ. Παπακώστα.

Την ίδια στιγμή, αναγνώρισε ότι παρατηρούνται φαινόμενα σεξισμού και διάκρισης λόγω φύλου και πολλές φορές αφορούν και σε γυναίκες βουλευτές, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευπρέπεια στο κοινοβουλευτικό διάλογο και ότι δεν είναι δυνατόν το γυναικείο δυναμικό της Βουλής να δέχεται επιθέσεις λόγω φύλου.

Πάνω στο ίδιο ζήτημα, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Τσαρούχα υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε ή να αποτρέψουμε στο να φτάσει κάποια επίθεση ενδοκοινοβουλευτική στα δικαστήρια».

Ομόφωνα οι βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν πριν από την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής να ακουστούν οι θέσεις τους και να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο πριν την ψήφισή του.





Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *