Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αλαλούμ με το χαράτσι

Σύγχυση χωρίς τέλος με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2012. Για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να ταλαιπωρήσει τους φορολογουμένους για πράξεις και παραλείψεις δικές του, τις οποίες μεταφέρει στους φορολογουμένους.


Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΔΕΗ φέρνουν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης του υπόχρεους που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και καλούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους – ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν την επιστολή θεωρούσαν ότι το είχαν πληρώσει και είχαν «καθαρίσει» με το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να φωνάζουν για διπλοπληρωμή του φόρου.

Ωστόσο, η καθυστέρηση πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΗΔΕ από χιλιάδες φορολογούμενους ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά αλαλούμ.

Το ποσό που τους καλεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών αφορά εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ.

Η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό δελτίο Τύπου (στις 31.5.2013) ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και θα απέστελλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Αρκετοί υπόχρεοι πλήρωσαν τον λογαριασμό και κατ’ επέκταση το ΕΕΤΗΔΕ μερικές μέρες μετά την 22α Ιουνίου. Δηλαδή η ΔΕΗ είχε ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία με όσους δεν είχαν πληρώσει το τέλος ακινήτων μέχρι και 21 Ιουνίου 2013.

Ωστόσο, στον επόμενο λογαριασμό (μετά τις 21.6.13), εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Το ποσό αυτό όμως θα έπρεπε να το εισπράξουν από τα ταμεία της ΔΕΗ πριν από την έκδοση του νέου λογαριασμού.

Για όσους δεν πήγαν να εισπράξουν το ποσό η ΔΕΗ αποφάσισε να το συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς, όπως προκύπτει, κάποιοι φορολογούμενοι δεν το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα όταν έλαβαν την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούν ότι πρόκειται για διπλοπληρωμή.

Βέβαια, και η ΔΕΗ δεν φρόντισε να ενημερώσει επαρκώς τους πελάτες της ότι το χρέος τους για το ΕΕΤΗΔΕ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και ότι μπορούν να πάρουν το σχετικό ποσό που κατέβαλαν από τα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έκρινε ότι όσοι δεν πήγαν να πάρουν την επιστροφή, την αφήνουν για συμψηφισμό με τους επόμενους λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά και το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει το θέμα αυτό και να ενημερώσει τους φορολογουμένους για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Απλώς αρκέστηκε σε μία επιστολή για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.






ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *