Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Κτηνίατροι εκτροφής με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής, μια εφαρμογή που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδοτήσεων στη ζωική παραγωγή, ενώ αυξάνεται κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα η συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 50% που είναι σήμερα σε 75% της δαπάνης για την αγορά των εμβολίων.


Σύμφωνα με το κοινοτικό καθεστώς, ο κτηνίατρος εκτροφής αναλαμβάνει να συνδράμει τον κτηνοτρόφο στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, στην εφαρμογή της σήμανσης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδοτήσεων και στην πρόληψη των ασθενειών με στόχο τη μείωση των χορηγούμενων φαρμάκων. 

Ο κτηνίατρος εκτροφής αναλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου και εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων και κυρίως αυτό της βρουκέλωσης στα αιγοπρόβατα, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των οποίων εδώ και μια δεκαετία δεν είναι ικανοποιητικά, σύμφωνα με τους κοινοτικού ελέγχους. 

«Αν δεν δράσουμε άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής από την Κομισιόν μέτρων, όπως η απαγόρευση διακίνησης φέτας στην ΕΕ, η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, η επιβολή προστίμων, η διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων κ.ά.» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του στη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ», στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα τη συγχρηματοδότηση από 50% που είναι σήμερα σε 75% της δαπάνης για την αγορά των εμβολίων, τις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Ενώ για πρώτη φορά συγχρηματοδοτεί κατά το ίδιο ποσοστό την αμοιβή του ιδιώτη κτηνιάτρου για τον εμβολιασμό και τις δειγματοληψίες.





ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *