Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Γ. Σόντρας: "Για να μην πνιγούμε στα « κανάλια » της μιζέριας μας"

Φίλες και φίλοι.
Μετά και το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Εδεσσαϊκή¨ για το έργο που εκτελείται από το Δήμο μας, στους ποταμοβραχίονες της πόλης και εφόσον σωστά η

εφημερίδα, μας αποδίδει την πατρότητά του, αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε σχετικά , ώστε και να αποκτήσετε τη σωστή εικόνα του έργου, αλλά και να γίνει κατανοητή η σημασία του, για την πόλη μας.
Αποτελεί τη συνέχεια των έργων που εκτελέστηκαν στον Εδεσσαίο ποταμό (οριοθέτηση της κοίτης, κατασκευή υπερχειλιστή στο Κιουπρί και σύνδεσή του μέσω σήραγγας, με τον χείμαρρο Ντερέκι), για την εκτροπή της πλημμυρικής παροχής και την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.
Με ελεγχόμενη πλέον ροή στο ποτάμι, απαλλαγμένοι από το φόβο των πλημμυρών του 1979 και ακολουθώντας πιστά το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σχεδιάσαμε την ανάδειξή των ποταμοβραχιόνων, έτσι ώστε, με την αισθητική τους αναβάθμιση, να αποτελούν ισχυρά στοιχεία της ταυτότητας της πόλης και αρμονική συνέχεια του πολεοδομικού ιστού.
Προτάχθηκε, η δημιουργία παραποτάμιων διαδρομών, απαλλαγμένων από τον εφιάλτη του αυτοκινήτου, όπου οι παρόχθιες δραστηριότητες και τα οικοδομικά τετράγωνα συνδέονται, συν- τονίζονται, συνεργάζονται και δεν διαχωρίζονται.
Δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες χρήσεις και κυρίως χωρίς εμπόδια, συνδέεται η μέχρι σήμερα περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος Καταρράκτες – Μύλοι - Φρύδι, με το εμπορικό κέντρο και την υπόλοιπη πόλη, μέχρι τη Βυζαντινή γέφυρα.
Ο ευρηματικός σχεδιασμός του έργου, με την ολοκλήρωσή του και την ανάπτυξη του πρασίνου, θα δώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, τις εξής τρεις θεματικές διαδρομές.
Διαδρομή τέχνης και πολιτισμού. Πρόκειται για τον ποταμοβραχίονα ΔΕΗ-Μικροί Καταρράκτες-Πάρκο Τσίτση, που σχεδιάστηκε με σύγχρονη αντίληψη και υλικά και κατά μήκος θα φιλοξενεί υπαίθρια έργα τέχνης (Γλυπτά-Παραστάσεις).
Διαδρομή περίπατος στη φύση. Πρόκειται για τον ποταμοβραχίονα ΔΕΗ-οδ. Κων/πόλεως-Μύλοι, που σχεδιάστηκε με στόχο την ανάδειξη της αρμονικής συνύπαρξης φύσης και αστικού περιβάλλοντος, αλλά και την ασφαλή επαφή μας με το νερό του.
Διαδρομή της βιομηχανικής και όχι μόνον ιστορίας της πόλης. Πρόκειται για την κύρια κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου που σχεδιάστηκε σύγχρονα, με στόχο να εξάψει την περιέργεια των περιπατητών που ακολουθώντας τον κυματισμό των κιγκλιδωμάτων θα ανακαλύπτουν βήμα - βήμα την ιστορία του τόπου μας.

Το έργο φιλοδοξεί πέρα από την εικόνα της πόλης, να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας οριοθετώντας ουσιαστικά τη σχέση μας με το αυτοκίνητο. Ήδη και πριν ακόμα αυτό ολοκληρωθεί, είμαστε όλοι σε θέση να εκτιμήσουμε την αξία της παρέμβασης και να αξιολογήσουμε οποιαδήποτε αποσπασματική κρίση.
Ενδεχομένως η φιλοσοφία και οι επιλογές του σχεδιασμού να μην καλύπτουν την αισθητική ορισμένων ή πολλών συμπολιτών μας...
Ενδεχομένως όπως συνήθως συμβαίνει με τόσο μεγάλης έκτασης έργα να θίγονται μεμονωμένα συμφέροντα...
Ενδεχομένως επίσης αρκετοί να ξεβολεύονται...
Όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να ανατρέψουν το γενικό καλό και το συμφέρον της πόλης.
Άλλωστε η μελέτη του έργου, εγκρίθηκε, έχοντας ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και έλεγχοι, ικανοποιώντας απόλυτα τις απαιτήσεις της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η οποία, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση χρηματοδότησε το έργο με το ποσό των 9.000.000 € περίπου.(Ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος για όλη τη Περιφέρεια).
Ενδεχόμενες αστοχίες, κατασκευαστικές(σαμαράκια, ξύλινο δάπεδο των γεφυρών, τοποθέτηση κυβόλιθων κ.λ.π) αλλά και υλικών, έχουν να κάνουν με την ανάδοχο εργοληπτική κοινοπραξία, την επιβλέπουσα αρχή του έργου και φυσικά το .... ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής για τη σωστή εκτέλεσή του ή καλύτερα για το ίδιο το έργο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πριν την παραλαβή του έργου, όλες οι αστοχίες θα αποκατασταθούν και το έργο θα παραδοθεί στους χρήστες του, όπως τους αξίζει.
Εν τω μεταξύ, εδώ και τρία χρόνια, είναι το μόνο μεγάλο δημόσιο έργο που εκτελείται στον Δήμο μας και που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.
Τελειώνοντας, ευχαριστούμε την εφημερίδα, για την ευκαιρία της επικοινωνίας, αλλά και για την αναγνώριση της ικανότητας που έχει η παράταξή μας να σχεδιάζει, να διεκδικεί και να επιτυγχάνει την χρηματοδότηση τόσο σημαντικών έργων.
Είναι προφανές ότι αναδεικνύει έργα δικά μας, αφού δυσκολεύεται να αναγνωρίσει παρόμοια στη σημερινή δημοτική αρχή, που αποδεικνύεται ανίκανη ακόμα και να ολοκληρώσει έργα, όπως αυτό της ανακαίνισης του κτιρίου του Μ. Αλεξάνδρου όπου, εμείς σχεδιάζαμε να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης...αλλά μέχρι σήμερα είναι μισοτελειωμένο κουφάρι.
Αναρωτιόμαστε , λοιπόν, όχι από διάθεση κομπασμού, αλλά, γιατί απλά είναι η αλήθεια, είδατε κάποιο άλλο μεγάλο έργο να εκτελείται στο Δήμο μας;

Ο επικεφαλής της Παράταξης
ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *